Najnovije

POČINJU PROBLEMI ZA TURKE: Invazija u Siriji dobija neočekivani scenario! (VIDEO/MAPA)

Onog trenutka kada su Turci ostvarili svoj primarni cilj u operaciji "Štit Eufrata" počeli su problemi za njihove snage i džihadističke organizacije koje ih prate u ovom pohodu.
Tokom prethodnih 12 dana turske invazije na severu Sirije, osim prvobitnih koškanja sa Kurdima, nije viđeno mnogo pravih borbi. Turci i njima lojalni sirijski "opozicionari" su jednostavno ulazili u mesta koja su pred njihovim snagama napuštali teroristi Islamske države, a nakon "prijateljskog ubeđivanja" iz Vašingtona, čak i kurdske jedinice. Zvaničan cilj turske invazije je obezbeđivanje sirijsko-turske granice zapadno od Eufrata, odbacivanje Islamske države sa ovog prostora i nedozvoljavanje kurdskim snagama da se probiju do granice, što je bio realni scenario nakon pada Manbidža, kog su Kurdi, uz podršku američke koalicije, opsedali cela četiri meseca. Kao što možete da vidite na mapi ispod, ovaj cilj je ispunjen tokom prethodnih dana.

A onda su počeli problemi. Dolaskom do sela Vakuf na krajnjem jugozapadu "zelene" teritorije (na mapi gore), Turske snage su se po prvi put susrele sa ozbiljnijom odbranom ID-a. Kako tvrdi zvanično glasilo Islamske države, agncija Amak, u samoubilačkom napadu na grupu pripadnika takozvane "Slobodne sirijske armije" (FSA), ubijen je veći broj bojovnika ove oružane formacije. Agencija takođe prenosi da je u dobro pripremljenoj zasedi, pomoću navođenih raketa, uništeno i dva turska tenka.  Otprilike u isto vreme došlo je i do prvih političkih razmirica među terorističkim organizacijama koje prate tursku armiju na pohodu po severu Sirije. ID je objavio i snimak odbrane grada Al Rai južno od mesta Vakuf: FSA je izdala zvanično saopštenje u kom se navodi da su njene jedinice, zbog nesuglasica sa ostalim paravojnim organizacijama, napustile bazu u DŽaerablusu, prvom mestu koje je preuzeto od ID-a na početku operacije "Štit Eufrata".
U međuvremenu je šef takozvane sirijske "Vlade u senci" imao krajnje neprijatan sastanak sa lokalnim većem DŽarablusa, koje je optužilo nove osvajače da sastavljaju vladu isključivo od etničkih Turkmena, što je dovelo do velikog negodovanja lokalnog stanovništva. Snage lojalne Turcima, danas su proširile i teritoriju u južnom delu osvojenog područja, a pogledajte kako izgleda njihov ulazak u mesto Al Gandurat: Pogledajte i video prilog Al džazire o turskoj akciji u Siriji: Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA