Najnovije

Strahovi koje Amerika ne može da podnese: Glasine o novoj ruskoj bazi menjaju sve

Sjedinjene Države su napravile veliku grešku verujući da mogu nekažnjeno da organizuju provokacije u blizini ruskih granica.

Ruska baza (Foto: mil.ru)

Bivši šef izraelske specijalne službe „Nativ“ Jakov Kedmi skrenuo je pažnju na činjenicu da je Moskva postala mnogo aktivnija u međunarodnoj areni nego ranije.

Takve promene u ponašanju Rusije, koju je dugo vremena karakterisala suzdržana spoljna politika, iznenadile su zapadne sile.

Sjedinjene Države su posebno nezadovoljne zbog toga što odbijaju da prihvate činjenicu da se period postojanja unipolarnog sveta završio.

Najšokantnija stvar za Vašington bila je poruka Rusije o spremnosti da se vrati na Kubu.

Do 2002. godine, u blizini Havane, funkcionisao je ruski centar za elektronsku obaveštajnu službu, što je bilo od velike važnosti za SSSR tokom hladnog rata.

Naznake o tome da bi mogao ponovo da počne da funkcioniše pojavile su se dve godine kasnije, 2004. Razlog je bio početak pogoršanja odnosa između Rusije i Sjedinjenih Država.

2014. godine, nakon državnog udara koji je Zapad organizovao u Ukrajini, o tome je počelo da se razgovara sa novom snagom, ali je ruski predsednik Vladimir Putin demantovao ovu informaciju.

Kao što je Kedmi primetio, signali primljeni krajem 2020. raširili su pravu paniku u Pentagonu.

Glasine o ruskom prodiranju u podzemlje Sjedinjenih Država pojačale su se godinu dana ranije, ali Moskva nije preduzela ništa u tom pravcu.

Međutim, krajem prošle godine vrhovni komandant ruske mornarice Nikolaj Evmenov boravio je u zvaničnoj poseti Kubi, koji bi, kako se pretpostavlja, mogao da razgovara sa lokalnim vlastima o izgradnji vojne baze u punom obimu.

Ako se strahovi Amerikanaca ispostave opravdanim, doći će do značajne promene u odnosu snaga, rezimirao je stručnjak.

Šešelj otkrio šta se krije iza Rezolucije o Srebrenici. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA