Najnovije

Nova relativizacija zločina: Josipović izjednačio četnike i ustaše

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da svaki pokušaj afirmacije četništva i ustaštva treba jasno osuditi, ocenivši da ima mnogo političara koji vole da raspiruju mržnju i sukobe i da je danas teško graditi mir.

Ivo Josipović (Foto: Sinhua)

Josipović je govoreći o regionalnim odnosima ocenio da "iz Srbije svako malo dođu neke neprihvatljive izjave", ali i da iz Hrvatske stižu problematične poruke.
On smatra da je glavna boljka mnogih političara - nepostojanje jednakih kriterijuma za sebe i druge, a u tom kontekstu ocenjuje kao "u najmanju ruku neukusno to da rehabilitaciji kardinala Stepinca prigovaraju oni koji su rehabilitovali Dražu Mihajlovića i rehabilituju Miloševića ili Nedića".
- Neočetništvo u Srbiji otišlo je dalje nego neoustaštvo u Hrvatskoj. I jedan i drugi fenomen su mi potpuno strani i smatram ih jednako pogubnima. Nisam sretan da se zločinci i teroristi rehabilituju i da im se dižu spomenici u bilo kojoj državi - kaže Josipović.
Izrazivši žaljenje što se takve stvari događaju i u Hrvatskoj, on upozorava da u našem regionu tako nešto nosi dodatnu negativnu poruku i stvara nove tenzije.
- Uvek zagovaram jednake kriterijume. I četnici i ustaše služili su Hitleru i Mušoliniju i jasno su bili na pogrešnoj strani. Ali, to je istorija - tvrdi Josipović.
- Danas je potpuno nevažno čiji je deda ili otac bio ustaša, četnik ili partizan - ističe bivši predsednik Hrvatske.
Prema njegovim rečima, važno je da ispravno vrednujemo istoriju i da prihvatimo kako je antifašizam, borba partizana, bio ispravan put, a da pomagati Hitlera to nije bilo.
- Zato, svaki pokušaj afirmacije četništva i ustaštva treba jasno osuditi. Potpuno je neverovatno da nezanemariv deo naroda koji su u Drugom svetskom ratu bili na pobedničkoj strani, silom želi među poražene, među one koje je ceo demokratski svet osudio i prepoznao kao pogrešan izbor - kazao je Josipović.
On zaključuje da je veoma teško graditi mir i da se sukobi različitih vrsta, pa i ratovi, lako raspiruju, pri čemu različiti oblici političkih, ekonomskih i drugih pritisaka i sporova, teroristički ili drugi napadi, nisu isključeni.
Josipović, ipak, izražava nadu da je ljudima bilo dosta mržnje i stradanja i da će političari biti na istom tragu. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA