Najnovije

HILARI NAM ZA KOSOVO NUDI REPUBLIKU SRPSKU: Klintonova ima strategiju za "finalno rešenje Balkana"!

Kandidatkinja za predsednika SAD Hilari Klinton naložila je svojim saradnicima da joj izrade strategiju za "finalno rešenje sukoba na Balkanu.

Kandidatkinja za predsednika SAD Hilari Klinton (Foto: Sinhua)

Ova spoljnopolitička strategija u čijoj izradi su, između ostalih, učestvovali i analitičari "Stratfora" i "Rend korporacije" mogla bi u slučaju izborne pobede Klintonove bitno da utiče na sudbinu svakoga od nas u Srbiji i okolnim zemljama.
Hilarini savetnici kao ključnu tačku novog programa za Balkan predlažu konačno rešenje nacionalnih pitanja Srba, Hrvata i Albanaca.

"Pravedna podela"

- Kao prvo, kaže se da je uslov svih uslova "izlazak Srba, Hrvata i Albanaca na prirodne granice", a kao te prirodne granice definiše se prostor koji ti narodi kontrolišu i kojim faktički vladaju na terenu. U analizi stanja na terenu naglašava se da na prostoru bivše Jugoslavije neće i ne može biti dugoročnog mira sve dok tri najveća naroda definitivno ne odustanu od rata i sukoba kao rešenja za nacionalne probleme. A preduslov za to jeste pravedno rešenje... - kaže izvor za isti list, koji dalje precizira šta su sve i kako Amerikanci zamislili: - Konkretno za Srbiju predlaže se "simetričan model" koji podrazumeva da Beogradu treba dati pravo na ujedinjenje sa Republikom Srpskom, ali pod uslovom da prizna Kosovo, koje opet treba da se pripoji Albaniji! Predlaže se i davanje specijalnog statusa severu Kosova, koje bi dobilo pravo na široku autonomiju i pravo na specijalne veze sa Srbijom. Konačno, predviđaju se i mehanizmi za zaštitu "srpske manjine", kao i srpskih manastira na Kosovu... Takođe, kako prenosi sagovornik lista, predlog Hilarinog plana za Balkan podrazumeva i "opstanak BiH u skladu sa dogovorom Bošnjaka i Hrvata". - U strategiji se kaže da Bošnjaci kao najveće žrtve rata u bivšoj Jugoslaviji i "tradicionalni američki saveznici" imaju pravo na svoju državu, ali se naglašava da je Bosna u sadašnjem obliku vrlo teško održiva. Procenjuje se da bi Hrvati imali interes da se sa Bošnjacima dogovore o opstanku države BiH, u čijem sastavu više ne bi bila Republika Srpska... Sasvim je, dalje, interesantno da stručnjaci koje je angažovala Hilari Klinton u svojoj strategiji navode da je Makedonija u današnjem obliku "neodrživa država"! - Navodi se da je bivša jugoslovenska republika Makedonija dugoročno nemoguća u obliku u kome sada postoji. Kao razlozi navode se nepremostive razlike između Makedonaca i Albanaca koji čine trećinu stanovništva, a takođe, spominje se i "nerešiv statusni sukob" sa Grčkom. Kao jedino rešenje za Makedoniju predlaže se "ubrzani, uslovni ulazak u EU i NATO"... - prenosi izvor za isti list. Na pitanje šta je "Hilarino rešenje" za Crnu Goru, on odgovara: - Verovali ili ne, ali Crna Gora se uopšte ne spominje! Zašto i kako je to moguće stvarno ne znam... I dok zvaničnici juče nisu hteli da komentarišu, analitičar Boško Jakšić kaže da u ovom trenutku Balkan i bivša Jugoslavija nisu glavna briga Hilari Klinton, ali... - Ako Hilari postane predsednica, verovatno će i to biti važna tema. Ovo "konačno rešenje" o kojem vi pričate deluje nelogično jer odstupa od dosadašnje politike Vašingtona. Amerika je, da vas podsetim, tvrdila da je Kosovo poslednja izmena granica na Balkanu, a u Vašingtonu se zvanično kunu u Dejtonski sporazum, koji podrazumeva celovitu BiH. U svakom slučaju, ako bi RS izašla iz BiH, nemoguć je dogovor Bošnjaka i Hrvata, jer Hrvati tamo već sada žive kao zasebni entitet... - kaže Jakšić.

Pandorina kutija

Karijerni diplomata Zoran Milivojević tvrdi da bi realizovanje "konačnog rešenja" po predlogu Klintonovih saradnika morao da podrazumeva rat, ali i novi odnos snaga na svetskoj političkoj sceni. - Ove ideje predstavljaju veliki zaokret od dosadašnje američke politike. Prelaz na "prirodne granice" otvara Pandorinu kutiju međunacionalnih sukoba, jer ako bi Srbi dobili svoju državu u BiH, moglo bi se pokrenuti albansko pitanje u Makedoniji, kao i pitanje Sandžaka... Ne verujem, takođe, ni da bi Bošnjaci mirno pristali da im se država svede na sarajevski pašaluk - zaključuje Milivojević. Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA