Najnovije

Vučića u Srebrenici čuvala samo dva policajca

BEOGRAD - Najmanje sedam informacija o ugroženosti premijera Srbije Aleksandra Vučića prilikom posete Srebrenici 11. jula podelili smo sa direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH Mirsadom Vilićem, izjavio je ministar bezbednosti BiH Draga Mektić, koji traži Vilićevu smenu zbog niza propustu u obezbeđenju komemoracije u Potočarima, kada je, kako ističe, Vučiću bio ugrožen život.
Napad na Vučića (Foto: JuTjub)

Napad na Vučića (Foto: JuTjub)

I pored tih informacija o ugroženosti Vučića, premijera Srbije čuvala su samo dva policajca, što je paradoksalno, dok je uz turskog premijera Ahmeta Davutoglua, koji je dobrodošao u BiH, bilo angažovano čak 12, rekao je Mektić za današnje Novosti. U dokumentu o propustima, ministar bezbednosti BiH kaže da je kao ključno naveo što je dozvoljeno da loža sa VIP ličnostima bude smeštena duboko u masi ljudi, umesto na obodu događaja. "Vilić nikako nije smeo da pristane na predlog reditelja Harisa Pašovića, koji je kreirao scenografiju skupa u Potočarim, da bina bude u masi", rekao je Mektić, koji navodi da Pašović sada kao alibi nalazi da je to bila samo njegova ideja, a da je na odgovornima za bezbednost bilo da ukažu na eventualni propust. Prema njegovim rečima, ova gruba greška proizvela je niz drugih. "Pogotovo je katastrofalan propust mogao da bude to što Vilić, kao šef obezbeđenja, nije obezbedio ne samo rezervni, nego uopšte adekvatan koridor za evakuaciju. To svakako nije bila staza od gotovo 60 metara, koja je na pojedinim mestima, između razjarene mase, iznosila svega 70 centimetara širine", rekao je on. "Premijer Vučić se izbavio takozvanim rezervnim koridorom koji je skovala tajna služba predsednika SAD. Pod tretmanom i zaštitom, u slučaju opasnosti, tim koridorom bi se, da je bio u opasnosti, evakuisao bivši američki predsednik Bil Klinton", naveo je ministar bezbednosti BiH. "Sticajem okolnosti sreća da je Vučić evakuisan upravo tim koridorom, jer je pitanje šta bi se desilo da je vraćen nazad u razjarenu masu, kroz koju je već prošao. A, možda je na to neko i računao", kazao je Mektić. Prema raspoloživim informacijama, po njegovim rečima, u napadu na Vučića su učestvovale kriminalno-huliganske grupe, među njima i takozvana Antidejtonska grupa. "U ovim grupama ima i osoba koje su pripadnici radikalnih vehabijskih pokreta. Neke huliganske grupe su došle i iz Srbije i mi, uz pomoć srpskih službi, radimo na njihovoj identifikaciji. Ukupno je do sada već identifikovano dvadesetak napadača. Na potezu je tužilaštvo BiH", rekao je Mektić.
Pročitajte još:Za noć je 7.000 izbeglica stiglo u SrbijuKAZAKOV: Kijev je spreman za novi rat, a hoće li ga biti – odlučiće Vašington
Izvor: Tanjug

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA