Najnovije

HRVAT PROVOCIRA: "Banjalučani, imate li veće plate nakon parade?"

Član vladajućeg SPD-a u nemačkom Bundestagu Josip Juratović reagovao je burno na obeležavanje 9. januara u Banjoj Luci i na poruke koje su proistekle iz tog događaja. Prvobitno se osvrnuo, kako kaže, na instrumentalizovanje veterana za iduću godinu, u režiji predsednika RS Milorada Dodika.

Vojska (Foto: Jutjub)

- Hteo bih te veterane da zamolim da se zamisle ko pokušava ponovo da ih instrumentalizuje. Žele li da budu zaštitnici političkih kriminalaca BiH koji prave politiku prošlosti da bi osigurali svoju budućnost i budućnost svoje dece? Jer, ti veterani sigurno više neće držati puške u rukama, već će to eventualno biti njihova deca. Jesu li se oni borili za to da njihova deca ponovo moraju da ginu - upitao je Juratović.
Smatra da je 9. januar "zloupotrebljen za prikrivanje političke nesposobnosti, a sve radi stvaranja tenzija". 
- Ekonomska i socijalna situacija u BiH je katastrofalna, pa bih upitao Banjalučane da li im je posle te parade bolje. Imaju li veće plate, jesu li im deca sigurnija? Ipak, videlo se da je na događaju u Banjoj Luci bio prisutan veoma mali broj građana. Ja verujem da narod dublje razmišlja nego što bi to lideri rado imali - istakao je Juratović.
On upozorava da se stvara klima koju je, kako kaže, i sam 1988. Ili 1989. godine već doživeo.
- Političke strukture stvaraju permanentno klimu napetosti. Pitanje je vremena kada će neki radikal napraviti jedan incident na koji će se ostali radikali pozvati. Zato je sada bitno da se napravi rez. Da se konačno kaže: "Dosta je više bilo", da se jasno kaže da je taj politički stil ništa drugo nego da bi se zaštitili politički kriminalci u BiH, kojima je jasno da će, ako BiH uđe u EU, oni završiti pred sudom - rekao je Juratović.
Osvrćući se na prisutnost predsednika Srbije Tomislava Nikolića na prekjučerašnjem događaju u Banjoj Luci, Juratović kaže da se "ne može voditi politika na način da se govori - mi se ne mešamo u suverenitet susedne zemlje, a onda u isto vreme političari idu na teren i poručuju - nemojte se plašiti, mi ćemo vas štititi". 
- Očekujem jasno distanciranje od svake vrste nacionalizma u BiH. To, pre svega, očekujem od Hrvatske, ali i od Srbije - zaključio je Juratović. Izvor: Dnevni Avaz

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA