Najnovije

NEMAČKI OBAVEŠTAJCI: Rusija nas svađa sa Amerikom

Specijalna služba Nemačke optužila je Rusiju da sistematski potkopava odnose između Evrope i SAD, piše nedeljnik „Špigl“, pozivajući se na novi izveštaj namenjen Vladi Nemačke.

Rusi napravili zaokret (Foto: Pixabay)

Dokument su zajednički pripremili Federalna obaveštajna služba Nemačke i federalni resor za zaštitu Ustava. Prema podacima nemačkog lista, autori izveštaja dolaze do zaključka da je Moskva tokom mnogo godina vršila uticaj na zemlje EU, „namerno pokušava da zaoštri postojeće, posebno na Zapadu, društvene sukobe“ i da želi da „dovede u pitanje tesne veze sa SAD“.
U ovom trenutku u Vladi Nemačke je u toku diskusija na koji način o sadržaju izveštaja treba upoznati poslanike Bundestaga i javnost, kao i da li to uopšte treba činiti. Ovo nije prvi put da Moskvu optužuju za pokušaj da utiče na EU. Ranije je odlazeći predsednik Bugarske Rosen Plevnjelijev izjavio da Rusija pokušava da destabilizuje Evropu preko Balkana. Po mišljenju Plevnjelijeva, Kremlj ima mnogo metoda da potkopa jedinstvo EU. U tu svrhu Rusija koristi kako „propagandu“, tako i finansiranje „krajnje levih i ultradesnih snaga koje se neprijateljski odnose prema evropskim integracijama“. I Poljska i Češka su saopštile da Rusija pokušava da naruši stabilnost EU. Međutim, ruski predsednik Vladimir Putin je na pres-konferenciji krajem prošle godine naglasio da je Moskva zainteresovana za razvoj saradnje sa EU, kao i da je se ne tiču unutrašnja pitanja Evrope. Prema rečima ruskog predsednika, među članovima EU postoje nesuglasice, između ostalog i po pitanju migrantske krize. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA