Najnovije

OBAMIN POTEZ ZA KRAJ: Da li će pomilovati Edvarda Snoudena?

Više od milion ljudi potpisalo je peticiju u kojoj se traži od američkog predsednika Baraka Obame, koji ima još manje od nedelju dana na dužnosti, da pomiluje američkog uzbunjivača Edvarda Snoudena koji je objavio tajne dokumente američkih obaveštajnih službi i na taj način otkrio ilegalne radnje ogromne magnitude.

Edvard Snouden (Foto: Jutjub)

Naime, Snoudenovi dokumenti otkrili su kako američka špijunska služba NSA špijunira milione širom sveta i unutar SAD-a, uključujući i strane državnike, a sve uz pomoć nekih od najvećih tehnoloških kompanija današnjice.
Snouden se trenutno nalazi u Rusiji gde je dobio azil. On ne može da se vrati u SAD jer bi tamo bio uhapšen i optužen zbog svojih postupaka. Iako mnogi ističu kako je Snouden američki heroj zbog svoje hrabrosti i činjenice da je otkrio špijunažu orvelijanskih proporcija, neki tvrde da je on zapravo "izdajnik", a u SAD-u postoje i uticajni akteri koji smatraju da bi ga trebalo osuditi na smrt.
Obama svakako ima ovlašćenja da pomiluje Snoudena, ali Obama je do sada pokazao kako nije spreman da se angažuje oko ičeg pozitivnog osim ako to nije popraćeno velikim pritiskom javnosti. Stoga se mnogi nadaju da bi sada, u poslednjim danima njegovog predsedništva, mogao da uradi nešto važno po čemu će ga pamtiti, a pomilovanje Snoudena, Čelsi Meninga ili DŽulijana Asanža (idealno svo troje), bi svakako bio takav čin.
U kampanju su se uključile brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA