Najnovije

Oštra polemika Tanje Miščević i albanske poslanice

Albanska poslanica Majlinda Bregu izjavila je da je hapšenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja "uplašilo" region.

Tanja Miščević (Foto: Medija centar)

S druge strane, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević istakla je da je hapšenje ratnih zločinaca jedan od osnovnih postulata vladavine prava.
Govoreći o Bregzitu, Majlinda Bregu je na konferenciji “EU i Zapadni Balkan posle Bregzita“ izrazila nezadovoljstvo zbog međusobnih pretnji između Britanije i EU zbog izlaska, ali i u regionu, koje, kako kaže, nije doneo taj proces.
- Straha od konflikta će uvek biti - ocenila je ona, dodajući da je region suočen sa ekonomskim, ali i sa problemima bezbednosti. 
Kako je rekla, neki žive pod šemom konflikta i ne mogu da pokopaju ono što se desilo u prošlosti, kako bi se gradila budućnost, te da je ono što se čulo u poslednje vreme problematično za region”. 
- Imamo voz, imamo hapšenje koje je uplašilo ceo region - rekla je ona i dodala da bi isto to rekla i da nije Albanka. 
Između ostalog, rekla je i da Kosovo nije Srbija, a da takođe nije ni Albanija. 
Kosovo je Republika Kosovo od 2008. godine i uz sve naše emocije, to je istina koja je prisutna u regionu. "Usuđujem se da kažem da niko ne može da pokuša da promeni granice”, rekla je ona. 
Kako je rekla, region ne može da optuži Bregzit za bilo šta, ukoliko se misli da zadatak političara nije da dovedu prosperitet već da se samo brinu o teritorijama. 
Ona smatra da su demokratije u regionu krhke i da je jedan od problema vladavina prava. 
Odgovarajući na konstataciju albanske poslanice Majlinde Bregu, Miščevićeva je kazala da je za nju hapšenje ratnih zločinaca jedan od osnovnih postulata vladavine prava. 
- Mi možemo da se ne slažemo oko statusa Kosova, ali oko toga šta su principi i osnovni elementi vladavine prava, mislim da bismo morali da se jako dobro složimo - odgovorila je Miščevićeva. 
Ona je dodala da je krajnje otvoren razgovor preduslov iskrene regionalne saradnje koja neće biti zasnovana na emocijama i način da se dođe do zajedničkog imenitelja. 
- Kada je u prethodnih toliko vekova, region imao jedan te isti cilj - a to je kretanje ka EU, postizanje onoga što su evropske vrednosti, to je važna stvar na kojoj treba da radimo dalje - rekla je Miščevićeva. 
Na konferenciji su izneta različita mišljenja o Bregzitu i posledicama koje izlazak Velike Britanije iz EU može da ima po zemlje Zapadnog Balkana. 
Učesnici konferencije koju su organizovali Institut za evropske studije i fondacija Hans Zajdel naveli su da se Bregzit može posmatrati kao šansa da se EU reformiše i vrati osnovnim vrednostima, te da se zemlje Zapadnog Balkana više posvete rešavanju egzistencijalnih pitanja, ali i kao problem koji će usporiti proces proširenja. Izvor: Tanjug
Bonus video

Parlament ili Pozorište, šta čeka Srbiju?

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA