Najnovije

NE MOGU DA PREBROJE GUBITKE: I Turska i Islamska država gube u borbi za Al Bab! (VIDEO/INFOGRAFIKA)

Iako koristi sva raspoloživa sredstva, Turska jednostavno ne može da napravi pomak u borbi za kontrolu nad strateški važnim gradom na severu Sirije.

Turci biju po Al Babu (Foto: JuTjub, Pravda)

Samo tokom današnjeg prepodneva, prema izveštajima turske vojske, ubijeno je 22 pripadnika Islamske države na obodima Al Baba. Kao i do sada, to Turcima nije donelo pomak na frontu, štaviše, teroristi su čak uspeli i da organizuju kontraofanzivu na položaje Erdoganove armije. Već u prvim danima napada na grad, pokazalo se da Turska ne može da računa na realnu podršku džihadističkih jedinica koje ratuju za njihov račun u operaciji "Štit Eufrata", o čemu više možete da pročitate OVDE. Nakon toga, Erdogan je u operaciju za osvajanje grada koji se smatra čvorištem puteva severne Sirije, poslao velika pojačanja, kako u ljudstvu, tako i u tehnici. Prema kurdskim izvorima u okolinu Al Baba u prethodnih dvadesetak dana dopremljeno je oko 5.000 turskih vojnika i "nepregledna kolona" tenkova i druge vojne mehanizacije. Kako se ispostavilo, ova ratna mehanizacija je poslužila ponajviše za dizanje morala Islamske države, pošto je iza svakog turskog napada teroristima ostajao pozamašan ratni plen, a zarobljeni turski vojnici poslužili su im za još jedno prikazivanje monstruoznih načina pogubljenja - žive su ih spalili pred kamerama.  Ovako Islamska država vidi operaciju za osvajanje Al Baba u brojkama:

Nakon prvih neuspeha, Turci su pojačali udare iz vazduha na položaje terorista u gradu. Ove akcije donele si im, bar tako deluje, više štete nego koristi. Stravični gubici civilnog, pretežno kurdskog, stanovništva okrenulo se protiv novih osvajača, pa iz grada dolaze izveštaji kako se sve više njih priključuje u odbrani grada, a sirijski novinari nazivaju operacije turske ratne avijacije "Erdoganovom ličnom osvetom stanovništvu Sirije". Turska vojska danas je pustila nekoliko snimaka udara iz vazduha na, kako kažu, položaje Islamske države u Al Babu: Nakon potpisivanja primirja Putin-Erdogan, kojim je postignut mir između sirijske vojske i pro-turskih džihadista, sa terena stižu izveštaji da je i ruska avijacija počela sa napadima na teroriste u Al Babu. Ipak, deluje da turske snage neće u skorije vreme uspeti da probiju čvrstu odbranu ID-a u ovom gradu i da će se ostvariti predviđanja brojnih sirijskih zvaničnika koji tvrde da će snage SAA biti prve koje će ući u Al Bab. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA