Najnovije

"U Bosni i Hercegovini neće biti nikakvog otcepljenja"

U Bosni i Hercegovini neće biti nikakvih dezintegracija, cenimo delovanje Aleksandra Vučića i sa Vladom Srbije koju on vodi možemo da kreiramo dobre odnose.

BiH - RS (Ilustracija: Pravda)

To je gostujući u Kažiprstu rekao predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.
- Mislim da smo na konferenciji za medije rekli sve šta smo imali kao dominantne teme, fokusirali smo se na očuvanje mira i stabilnosti u regionu. Ako to uspemo, to će nam omogućiti evropski razvoj, privlačenje stranih investicija i stvaranje ambijenta za mlade, da ostanu ovde i da primene svoja znanja. Cilj je smirivanje tenzija u regionu i okretanje ka životnim temama i za BiH i za Srbiju - rekao je Zvizdić. 
Na pitanje šta ugrožava stabilnost, rekao je da je izvorište teška radikalna retorika političara koji provociraju tenzije u BiH i regionu. 
- To su svi oni koji ne obraćaju pažnju na prioritete i umesto da govore o ekonomiji i evropskom putu, govore o referendumima, separaciji, otcepljenju... Dodik je dobar primer toga, kontinuiranim delovanjem, koje je u suprotnosti sa Dejtonom i prioritetima BiH, celo vreme je stvarao tenzije i na kraju imamo sankcije. Nismo srećni zbog toga, ne želimo da lideri u BiH budu sankcionisani. Moramo da onemogućimo takvo delovanje koje onemogućava razvoj. Problem sa Dodikom se može rešiti kada bi on želeo da se reši, kada bi mu dnevna politika bila okrenuta ka prioritetima - istakao je Zvizdić. 
Prema njegovim rečima, ne postoji intencija i nijedna odluka u BiH ne može da bude usvojena ako ne glasaju svi konstitutivni narodi. 
- Ne želimo dominaciju, želimo dijalog. Cenimo delovanje Vučića, posebno jer je kroz set političkih poruka pokazao ozbiljan odnos prema BiH. On nije ugrozio suverenitet, integritet i međunarodni pravni objektivitet BiH. On nije podržao referendum u Srpskoj jer je znao da je antidejtonski. Delovanje Vučića je konstruktivno, jako ga cenimo i smatramo da sa Vladom Srbije koju on vodi kreiramo dobre sveukupne odnose - kaže Zvizdić. 
Na konferenciji za medije se čulo i da je poruka Beograda da će se manje mešati. 
- To su poruke koje su logične, poštuje se suverenitet i teritorijalni integritet BiH i Srbije. U BiH se neće desiti bilo kakva dalja dezintegracija, bilo kakvo otcepljenje, moj san je evropska i prosperitetna BiH koja živi u mirnom i stabilnom regionu. Mi sa Vučićem možemo da gradimo dobre odnose - zaključuje Zvizdić. Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA