Najnovije

PRITISCI NA TRAMPA SA SVIH STRANA: Predsedniče ne šalite se, Crna Gora mora u NATO!

Sve su brojniji pritisci na novu Administraciju u Beloj Kući da da "zeleno svetlo" za prijem Crne Gore u NATO.

Pritisci na trampa (Foto: whitehouse.gov, Pravda)

U tekstu američkog "Forin polisija" uredništvo magazina daje 17 saveta predsedniku SAD Donaldu Trampu šta bi ubuduće trebalo da radi, među kojima je i jedan koji se tiče Crne Gore. Neki od saveta koji su upućeni Trampu odnose se na Rusiju, zatim kako da formira Nacionalni savet bezbedosti u kriznim vremenima, i mnogi drugi koji se tiču unutrašnje i spoljne politike SAD. Jedan od 17 saveta je u vezi sa Crnom Gorom i glasi: "Predsedniče, ne igrajte se sa Crnom Gorom!". U članku stoji da je prošle godine 28 članica NATO-a jednoglasno prodržalo članstvo Crne Gore, a bilo je, navodi se, mnogo razloga za taj potez.
"Jedan od glavnih razloga je da se poveća bezbednost i stabilnost u nestabilnom području Balkana. Ali nakon invazije Rusije na Ukrajinu, došlo je do novog vojnog obrazloženja – da zapečati jadranske obale, i da se onemogući Rusiji da tamo postavi bazu, kao što je učinila u susednoj Srbiji, postavila stanicu protivvazduhoplovne odbrane, koja bi mogla ugroziti SAD i druge NATO snage", piše Forin polisi. Kako se ističe u tekstu, ruska reakcija je bila ekstremna. "Ostavimo po strani propagandu i plaćanje pristalica u pokušaju da se blokira glas Crne Gore za pridruživanje NATO-u. Rusi su pokušali da ubiju crnogorskog premijera", navodi Forin polisi. Poslednji i konačni korak u dovođenju Crne Gore u Alijansu jeste da zakonodavna tela u 28 članica NATO-a ratifikuju pristupanje Crne Gore. Sjedinjene Države su među nekoliko zemalja koje to još nisu ratifikovale. Senatori Bob Korker, Ben Kardin, DŽon Mekejn i Mič Mekonel su to pokušali, ali jedan ili dva senatora i dalje stoje na putu ratifikacije. Nejasno je zašto, ali ono što je jasno jeste da će samo Rusija imati koristi od blokiranja Crne Gore da uđe u NATO, ocenjuje američki magazin. Predsednik mora reći Senatu da deluje brzo i ratifikuje ulazak Crne Gore u NATO. "Recite tim senatorima koji zadržavaju proces da se ne igraju sa Crnom Gorom", zaključuje se u tekstu Forin polosija koji je preneo cdm.me.

Stoltenberg: Danas prolazi i u Francuskoj

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas nakon razgovora sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem da je siguran da će Senat SAD ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore Sevrenoatlanskom savezu. On je podvukao da je spoljnopolitički komitet američkog Senata već potvrdio taj sporazum i da nema nikakvih prepreka da on bude potvrđen i na glasanju. Gensek Alijanse je najavio da će Senat Francuske danas potvrditi taj pristupni dokument, pa će broj zemalja-članica koje su ratifikovale sporazum dostići 22 od 28, koliko ih sada broji NATO. Crnogorski premijer Duško Marković saopštio je da Crna Gora ima "snažno" očekivanje da će ove godine na samitu NATO-a prisustvovati kao nova članica Alijanse i da se država već priprema za obaveze koje iz članstva proizilaze. Marković je rekao da nije zabrinut što Senat još uvek nije izglasao odluku o prijemu Crne Gore u NATO i izrazio čvrstu uverenost da će se to uskoro dogoditi. Izvor: Tanjug, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA