Najnovije

IZETBEGOVIĆ: Stojim uz svoj narod, tužićemo Srbiju!

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da se nepotrebno dižu tenzije nakon najave revizije tužbe BiH protiv Srbije za genocid.

Bakir Izetbegović (Foto: Sinhua)

On kaže da Sarajevo ima pravo da traži pravdu u odnosu na susedne zemlje.
- Bitno je to da li imamo čoveka s tzv. legitimacijom, koji može predati zahtev za reviziju i zastupati BiH. Mislim da ga imamo, a to je Sakib Softić koji je akreditovan i koji je vodio i prvi proces. Neki se s tim ne slažu, ali o tome neće odlučivati vlasti BiH, nego se radi o procesu koji treba biti završen pred sudom - naveo je Izetbegović na tribini u Travniku. 
On kaže da se nepotrebno dižu tenzije zbog te najave, te dodaje da se ne radi ni o kakvoj novoj tužbi, nego o završetku procesa i Softić ima pravo i obavezu da taj proces i završi. 
Kako je rekao, postavlja se i pitanje ima li novih elemenata bitnih za taj postupak. 
- Dužni smo u roku od 10 godina ponuditi novi argument koji baca potpuno novu sliku na sam slučaj. Mislim da Softić ima i tu rešenje, da u kumulaciji novih elemenata eventualno može ići u sami meritum. Međutim, tu se opet radi o odluci Suda, koji će to prihvatiti ili ne - rekao je Izetbegović. 
Tu je, kaže, reč o nečemu što je urađeno pre više od 20 godina i za šta je kriv "jedan režim koji je osuđen i čiji je predsednik bio pred Haškim tribunalom, kao i nosioci čitavog tog zločinačkog poduhvata". 
Bošnjački član Predsedništva BiH smatra da se cela priča o reviziji postupka bez potrebe prebacuje na politiku te se stavlja kao teret na pojedine bošnjačke predstavnike. 
- Naravno, ja ću do kraja stajati uz svoj narod, kao i uz to da se ne može trgovati i praviti kompromise na tako bolnim stvarima kao što su genocid. Ne možemo skloniti kosti pod ćilim da bismo napravili privremene političke ustupke i kompromise - kazao je Izetbegović, preneli su mediji u BiH. 
Međunarodni sud pravde je 2007. godine presudio da Srbija nije kriva za učešće, saučesništvo ili pomaganje u genocidu u BiH, a rok za eventualno pokretanje postupka revizije ističe u februaru ove godine. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA