Najnovije

BOŠKO OBRADOVIĆ: Svet više nije unipolarna neoliberalna hegemonija!

U svom autorskom tekstu predsednik pokreta Dveri se osvrnuo na aktuelnu situaciju u svetu, i značaj protekle 2016. godine za urušavanje do sada postojećeg poretka.

Boško Obradović (Foto: Jutjub)

- Godina 2016. ostaće upamćena kao jedna od prelomnih u savremenoj istoriji. Međunarodni geopolitički okvir koji je postavljen početkom devedesetih nepovratno odlazi u prošlost. Svet više nije unipolarna neoliberalna hegemonija. I po svemu sudeći to je tek početak talasa promena koje nas očekuju u 2017. i narednim godinama - tvrdi Obradović. On je takođe naveo ključne nedostatke neoliberalnog ideološkog modela koja pojedinca svodi na pukog potrošača sa pravima, ali ne i obavezama, odgovornosti i solidarnosti. Iz takvog sistema, smatra Obradović, profitiraju samo finansijske korporacije i banke.
- Ove geopolitičke promene u Evropi i svetu izgleda ne vidi još samo vlast u Srbiji. A šta nas tek čeka u 2017? Izbori u Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji… Kako će izgledati Evropska unija ako u Austriji dođe na vlast Slobodarska partija Hajnca Kristijana Štrahea, u Francuskoj Marin le Pen, a u Nemačkoj Alternativa za Nemačku? Šta ako u svim evropskim državama na vlast dođe po jedan Orban koji je iz Mađarske izbacio MMF, sve kredite indeksirane u stranim valutama prebacio u domaću, dodatno oporezovao sve strane banke i osiguravajuća društva i osnovao Ministarstvo za porodicu kao državni prioritet broj jedan? - pita se Obradović. On se posebno osvrnuo na refleksiju potencijalnog rusko-američkog dogovora na Balkan, i mogućnost ponovnog postavljanja srpskog nacionalnog pitanja koje do sada nije bilo moguće.
- Zapadne zemlje na ovim prostorima već sto pedeset godina sprovode istu politiku, koristeći nažalost naše komšije protiv nas. Zato predsednik Hrvatske može otvoreno da daje rasističke izjave, a predsednik države ili predsednik Vlade Srbije za pet godina vlasti nijednom ne smeju da pomenu ugrožena prava Srba u bilo kojoj okolnoj državi - tvrdi predsednik Dveri. On je citirao Miloša Crnjanskog i predložio da se "pogleda konačno kako stvari stoje sa srpskog stanovišta". - Da bi se to desilo moramo da odvratimo oči od opčinjenosti Berlinom i Briselom, da se osvrnemo oko sebe i vidimo Evropu i svet koji se menjaju. I da ne budemo ponovo poslednji evrofanatici kada se EU raspada na naše oči, kao što smo bili poslednji komunisti i Jugosloveni u bivšoj SFRJ u vreme njenog raspada - zaključio je on. Izvor: Dveri

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA