Najnovije

Hrvati vraćaju obavezan vojni rok?!

Vojni rok bi bio obvezan za sve mladiće, a devojke bi išle ako to žele.

Hrvatska vojska (Foto: Ministarstvo odbrane Hrvatske)

Hrvatska vraća vojni rok - služio bi se tri nedelje ili najviše mesec dana, i to samo u letnjem razdoblju.
Odluka o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka navodno samo treba da prođe potrebnu proceduru kako bi se počelo sa njenom primenom. Naime, postoji još uvek više varijanti i ideja kako osmisliti vojni rok, koliko će trajati, gde će se obuka sve provoditi, koje instrukture angažovati i koliko će to sve koštati.
Najviše izgleda za usvajanje ima plan po kome bi se vojni rok služio tri nedelje ili najviše mesec dana, i to u letnjem razdoblju, od poslednje trećine juna pa do kraja avgusta, u dva turnusa.
Vojni rok bi bio obvezan za sve mladiće, a devojke bi išle ako to žele. U razdoblju od 21 ili 28 dana organizovaće se obuka tokom koje će se mladi upoznavati sa oružjem, vežbati pucanje, savladati prva pomoć, naučiti da iskopaju rov ili se sklone u slučaju eksplozije, i savladati slične praktične veštine.
Naime, tokom te obuke radila bi se i selekcija među mladim vojnicima, uočavali bi se potencijalni kandidati za buduće profesionalce, pa bi se njima ponudilo stalno zaposlenje u hrvatskoj vojsci, uz dalje školovanje.
Vojska bi trebala da se služi u postojećim vojnim objektima i trenutno praznim državnim zgradama pa budući vojnici ne bi trebali da odlaze daleko od kuće. Izvor: dnevnik.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA