Najnovije

MAKEDONIJA PRED ODLUKOM: Zaev ipak mandatar?

Nakon propasti pregovora o formiranju nove makedonske vlade višegodišnjih koalicionih partnera sve oči uprte su u predsednika Đorđa Ivanova.

Nikola Gruevski (Foto: Sinhua)

Ivanov bi prema Ustavu mandat za sastav vlade trebalo sada da poveri drugoj najvećoj stranci, odnosno SDSM-u Zorana Zaeva.
VMRO-DPMNE je na proteklim izborima osvojila 51 poslanički mandat, opoziciona SDSM 49, a najuticajnija albanska DUI 10 poslaničkih mandata, značajno manje u odnosu na prethodne izbore.
Gruevski, međutim, insistira na novim vanrednim parlamentarnim izborima, koji bi bili održani u aprilu zajedno sa lokalnim. 
Dok se očekuje oglašavanje Ivanova, postavlja se pitanje da li je DUI odbijanjem koalicionog partnerstva sa VMRO-DPMNE zapravo želeo da pomogne Gruevskom, koji želi nove izbore ili, kako prenose makedonski mediji, iskreno namerava da učestvuje u suštinskim promenama. 
Parlamentarni izbori održani 11. decembra prošle godine i nova vlada trebalo je da izvedu Makedoniju iz gotovo dvogodišnje političke krize, ali se to nažalost ne događa, jer više od mesec dana od izbora, formiranje nove vlade je ponovo na početku. 
Sve opcije za formiranje vlade su i dalje otvorene, a sve oči uprte su u predsednika Ivanova. 
Iako se smatra da Ustav nije precizan po pitanju daljeg delovanja predsednika Ivanova, jedno je izvesno, a to je da on ima 10 dana od danas da odluči da li će mandat dati SDSM-u ili ga možda ponuditi nekom drugom iz VMRO-DPMNE. 
Novi mandatar će potom imati rok od 20 dana da formira parlamentarnu većinu, pa bi Makedonija u najboljem slučaju novu vladu mogla dobiti u prvoj polovini marta. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA