Najnovije

SRBIJA I GRČKA PRAVE VISOKI SAVET: Atina črvsta oko Kosova

Premijeri Srbije i Grčke dogovorili su osnivanje visokog saveta, koji će zasedati u Solunu ovog proleća i na kome će dve vlade razgovarati o jačanju odnosa.

Cipras (Foto: Jutjub)

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je u Beogradu da dva naroda vezuju tradicija, istorija, kultura i duhovne veze i da će Grčka biti stabilna u stavu oko Kosova.
"Budućnost Balkana može biti izgrađena samo na temeljima međunarodnog prava, a ne intervencijama, kršenjem pravila. Na Balkanu više nema mesta za takve stvari", rekao je.
Cipras je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem rekao da su dvojica premijera vodili konstruktivne razgovore i istakli važnost obostranog poštovanja. 
"Istakao sam da se mir i stabilnost stvaraju zajednički prihvatljivim rešenjem za sve strane, Grčka će ostati stabilna u svom stavu koji se vezuje za poštovanje principa u rešavanju ovog pitanja", rekao je Cipras. 
On je naveo da će zvanična Atina nastaviti da podržava Srbiju na evropskom putu, kao i da će insistirati na unapređenju diplomatskih odnosa dve zemlje koji ove godine imaju 150. godišnjicu. 
"Istakli smo strateški značaj uključivanja Srbije u Evropsku uniju, Grčka aktivno i stabilno podržava vaš put. Priznajemo da postoje velike teškoće i velika žrtva koju srpski narod mora da pretrpi da bi ispunio taj cilj, a mi ćemo vam pomoći tome", rekao je Cipras. 
Grčki premijer je rekao da je postignut dogovor o pojačanju dijaloga o izbegličkoj krizi. 
Premijer Vučić je rekao da su razgovori bili "dugi i ozbiljni" i da je tokom njih naglašemo prijateljstvo srpskog i grčkog naroda. 
"Naši razgovori se nisu zasnivali na onome što čini prošlost, već na onome što treba da radimo u budućnosti", rekao je Vučić. 
On je rekao da Srbija podržava učešće Grčke u Berlinskom procesu, kao i da je zahvalna Atini na činjenici da nije priznala nezavisnost Kosova. 
"Razgovarali smo o odnosima, kao i o važnosti da se održavaju tradicionalno dobre veze sa Kinom, Rusijom i drugim zemljama", rekao je Vučić. 
Dvojica premijera su govorili i o ekonomskim vezama.

Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA