Najnovije

BEOGRADSKI IZBORI: Ko se s kim dogovara, ko će podržati Đilasa, a ko priča samo sa...

Svako sa svakim, a u suštini niko ni sa kim - tako otprilike izgledaju razgovori opozicionih stranaka oko saradnje i zajedničkog nastupa na predstojećim beogradskim izborima.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Zato je i dalje nepoznanica ko će sa kim praviti koalicije, i predizborne i one nakon toga, i da li će nešto, iz ko zna kog pokušaja, biti od ujedinjenja. Kako sada stvari stoje, tri-četiri opozicione kolone su vrlo izvesne, ali je čak i u toj “računici” teško zaključiti ko koga podržava.
Poslednja informacija koja se čula u javnosti jeste da je lider DS Dragan Šutanovac počeo pregovore sa Borisom Tadićem (SDS) i Zoranom Živkovićem (NS) o podršci za beogradske izbore. To bi trebalo da bude jedan građanski blok. Međutim, zanimljivo je to što Šutanovac i Živković jesu razgovarali na tu temu, dok je za Tadića ova kombinacija nepoznanica.
- Prvi put čujem za kolonu sa Živkovićem. Takvu saradnju nikada nisam ni razmatrao, a ne verujem ni da je on, nakon sijaset laži koje je iznosio u javnosti o mojoj politici - rekao je Tadić za N1.
I zaista, zanimljivo bi bilo videti kako bi on i Živković sarađivali u perspektivi, kada je upravo njihova netrpeljivost i sukob bio razlog Živkovićevog izlaska iz DS, a mogle su se čuti i međusobne optužbe.
Takođe, u ovoj kombinatorici, u kojoj bi DS bio stožer okupljanja, a Šutanovac vrlo verovatno kandidat za gradonačelnika, nalazi se i Pokret “Ne davimo Beograd”. To je, doduše, jedna verzija priče, dok sa druge strane stiže odgovor Pokreta da oni nemaju “o čemu da pričaju sa Demokratskom strankom”.
U celoj priči oko opozicije u proteklom periodu jedan od glavnih likova je i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. Iako on nije potvrdio ni da se vraća u politiku, niti da će biti kandidat za prvog čoveka prestonice, o tome se uveliko spekuliše.
Prema jednoj verziji, Đilas je prihvatljiv za većinu opozicionih stranaka, i on bi pod tim uslovima pristao da se angažuje. Prema drugoj, sa DS čiji je bio i predsednik nije postigao nikakav dogovor, ali jeste sa liderom Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića. I sam Janković je potvrdio da je Đilas za njega prihvatljiv.
Međutim, zaplet tek nastaje, jer Janković i Vuk Jeremić razgovaraju o zajedničkoj saradnji, i upravo bi stranke ove dvojice trebalo da budu takozvana “narodnjačka kolona”, čiji bi kandidat za gradonačelnika bio Đilas. Međutim, jedan detalj mali sreću kvari, a to je da Đilas i Jeremić godinama unazad nisu “u ljubavi”.
Štaviše, njihov sukob je eskalirao do te mere da je Jeremić napustio DS. Međutim, Jeremić je skoro rekao da nema “nikakve uslove za saradnju sa PSG Saše Jankovića”. Kako su mediji pisali, iako Jeremić ne razgovara sa Đilasom, to čini Saša Janković, koji je neka vrsta posrednika između njih dvojice.
Za lidera DJB Sašu Radulovića neprihvatljiva je saradnja sa Đilasom. NJegov Pokret više je za dogovor oko programa i onoga šta bi trebalo raditi u prestonici, ali izgleda da time nikoga nije zainteresovao jer ga nema ni u jednoj kalkulaciji za saradnju.
Slična situacija je i sa liderom LDP Čedomirom Jovanovićem, čija stranka takođe nije uključena u bilo kakve razgovore.
Ovo nije prvi put da većina stranaka “kulira” LDP, čiji se prvi čovek skoro posvađao sa svojim nekadašnjim koalicionim partnerom Borisom Tadićem.
Izgleda da je jedini za sada, koji nije postavljao uslove, spekulisao imenima, tražio podršku za programe akademik Dušan Teodorović, čija je ideja jedna lista.
On je pre nekoliko dana pozvao demokrate, PSG, Novu stranku, SDS, Narodnu stranku, ali i DJB, “Patkicu” i “Protiv diktature” na razgovore, uz poruku da na otiraču ostave “sujete, animozitete i programske razlike”.
Da li će ga aktuelna opozicija poslušati, videćemo, iako smo do sada bili svedoci da je to opcija malih izgleda.
Pročitajte OVDE zašto je Vučić otkazao dolazak na proslavu BIA?
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Cvijetin Milivojević: Vučić ne može da dobije beogradske izbore ako ne raspiše i parlamentarne
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA