Najnovije

RASMUNSENOV "PAKLENI PLAN": Zapad treba da dozvoli Putinu da završi rat u Ukrajini...

Zapad ima priliku da obezbedi političko rešenje sukoba u Donbasu, smatra bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen u članku za „Gloub and mejl“.

Anders Fog Rasmusen (Foto: Jutjub)

Prvi korak ka takvom rešenju, smatra Rasmusen, jeste pružanje „odbrambenog oružja“ ukrajinskoj vojsci. Drugi, neophodno je razmestiti snažnu mirovnu misiju u Donbasu.
„Glavno pitanje je da li transatlantski saveznici imaju dovoljno istrajnosti da reše sukob koji krvari u srcu zapadnog sveta ili će propustiti ovu priliku zbog svoje plašljivosti“, napisao je bivši generalni sekretar NATO-a.
On naglašava da je predsednik Rusije ranije predložio uvođenje mirovnih snaga u Ukrajinu. Ali ispostavilo se da je nacrt rezolucije koji je predložila Moskva u Savetu bezbednosti UN, prema Rasmusenu, „običan blef koji je u suprotnosti sa brojnim principima organizacije“, te je stoga nemoguće prihvatiti ruski predlog u sadašnjem obliku.
Ali to ne znači da Zapad treba da odbaci ovaj projekat. Naprotiv, transatlantski savez treba da „raskrinka ovaj blef i poslednju zamku Moskve pretvori u priliku da se postigne mir uz pomoć kombinacije štapa i šargarepe“, ističe bivši šef NATO-a.
Kao „štap“ upravo i može da posluži snabdevanje Kijeva oružjem, dodaje on. Rasmusen smatra da će isporuke odbrambenim oružjem ograničiti akcije Moskve i, istovremeno, neće izazvati zaoštravanje situacije u Donbasu.
Međutim, jednim povećanjem troškova ne mogu se postići rezultati. Bivši generalni sekretar NATO-a smatra da bi Zapad trebalo da dozvoli Putinu da završi rat u Donbasu kako bi sačuvao obraz.
„Moramo da dozvolimo Putinu da završi rat koji je započeo i sačuva obraz. S obzirom na to da je nemoguće pridržavanje sporazuma o primirju, jedini odgovor je raspoređivanje moćnog međunarodnog mirovnog kontingenta“, uveren je Rasmusen.
Kako bi se izbeglo zamrzavanje konflikta zbog prisustva mirovnih snaga UN, Savet bezbednosti mora da insistira na tome da će se misija raširiti na celoj rusko-ukrajinskoj granici, insistira bivši šef NATO-a. Osim toga, neophodno je garantovati zaštitu ne samo međunarodnim posmatračima, već i lokalnom stanovništvu.
„Ako Rusija obezbedi obnovu ukrajinskog suvereniteta, moći ćemo da ponudimo najveću šargarepu: ublažavanje sankcija“, smatra Rasmusen.
Bivši šef Alijanse ističe da o tome može da se govori tek nakon što Moskva ispuni sve svoje obaveze.
Pročitajte OVDE čime je to Putin zapretio Zapadu?
Izvor: rs.sputniknews

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ukrajinski vojni tužilac objavio je da su stotine boraca ukrajinskih snaga počinile samoubistva po povratku iz rata na istoku Ukrajine, u regionu Donbasa.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA