Najnovije

ORIGINALAN: Šta je to Bajatović poklonio Šojguu u Moskvi?

Generalni direktor Javnog preduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatović poklonio je u Moskvi ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu vredan poklon.

Dušan Bajatović (Foto: Jutjub)

Reč je o knjigi "Kratka pitanja iz stare i nove geografije", nemačkog geografa, istoričara, pedagoga i genealoga Johana Hibnera.
Kako je saopštio "Srbijagas", ovo vredno delo verovatno je najstariji udžbenik geografije iz perioda ranog prosvetiteljstva, a izvesno sa najvećim brojem izdanja - čak 36 i prevodom na sve evropske jezike.
Primerak, koji je Dušan Bajatović uručio Sergeju Šojguu, pisan je rukom, a njegove dimenzije su 230 sa 190 milimetara. 
Na knjizi je istaknuto ucrtan monogram dinastije Romanov, a Bajatović je izrazio nadu da će ova relikvija zauzeti dostojno mesto u biblioteci Ruskog geografskog društva u Sankt Peterburgu.
- Ovo je rukopisna knjiga na ruskom jeziku. Kao prepisivač je potpisan jeromonah Nikodim. Rad na ovom primerku knjige je završen 1774. godine za vreme vladavine Katarine Velike. Verovatno se rukopis našao u Srbiji zajedno sa emigrantima iz Rusije, a kasnije u antikvarnici. Kupio ju je kolekcionar iz Sarajeva Dejan Spajić i poklonio Razvojnom centru Ruskog geografskog društva u Srbiji - kaže Bajatović. 

Lična karta Ruskog geografskog društva 

Rusko geografsko društvo  osnovano je 1845. godine po nalogu cara Nikolaja Prvog Romanova, a glavni cilj organizacije su ekspedicije, istraživanje i obrazovanje.
Danas ova neprofitna organizacija ima oko 20.000 članova u Rusiji i inostranstvu. 
Od 2009. godine Ruskim geografskim društvom predsedava Sergej Šojgu, a formiran je i Savet pokrovitelja kojim predsedava predsednik Rusije Vladimir Putin. 
Srbija je postala druga zemlja gde je otvoreno Predstavništvo Ruskog geografskog društva, u oktobru prošle godine, dok je ove godine formiran i Pokroviteljski savet.
Obraćajući se prisutnima na sastanku "Medija kluba" Ruskog geografskog društva, Bajatović je rekao da je za vreme rada Centra RGO ostvaren niz projekata usmerenih na popularizaciju rada Ruskog geografskog društva u Srbiji i susednim zemljama, kao i širenje vernih podataka o istoriji, kulturi i geografiji Rusije. 

Partnerski odnosi

- Centar podržava partnerske odnose s ruskim organizacijama koje rade na teritoriji Srbije, sa Ruskim domom i Ruskim humanitarnim centrom u Nišu. U najskorije vreme naš zadatak je da održimo Geografski dikatat u Srbiji, kao i da pripremimo i organizujemo takmičenje srpskih učenika u znanju geografije Rusije, a najbolje ćemo nagraditi putovanjem u Rusiju na račun Centra - rekao je Bajatović, koji je i predsednik Saveta Razvojnog centra Ruskog geografskog društva u Srbiji. 
Pročitajte OVDE šta je to Seergej Šojgu tražio da vidi u Beogradu tokom svoje posete 20. oktobra?
Izvor: Tanjug

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA