Najnovije

Otvorena šesta međunarodna naučna konferencija “Zapošljavanje, obrazovanje i preduzetništvo” (FOTO)

Šesta međunarodna konferencija “Zapošljavanje, obrazovanje i preduzetništvo” u organizaciji Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo (VŠ PEP) otvorena je jutros u hotelu “Holidej In u Beogradu.

Učesnici šeste međunarodne konferencije “Zapošljavanje, obrazovanje i preduzetništvo”

Prisutne na konferenciji pozdravio je osnivač VŠ PEP dr. Dušan Cogoljević i zahvalio se učesnicima i suorganizatorima šeste po redu konferencije. 

Ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja naučnom skupu se obratio g-din Dragan Satarić koji je je poželeo dobar rad na konferenciji.
“Današnje vreme je jako čudno. Nestaju mnoga radna mesta, pojavljuju se nova i mi treba da nađemo prave načine kako da nadoknadimo nedostajuća radna mesta. Hiljade radnih mesta brzo nestaju i moramo da reagujemo brzo”, poručio je Satarić, naglasivši koliko je u tom pogledu važno obrazovanje. 
G-đa Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije, podsetila je da jedan od fokusa koji je Vlada Srbije postavila upravo razvoj preduzetništva i preduzetničkog duha. Ona je najavila da će do kraja 2018. godine biti formiran parlament preduzetnika koji će moći da formuliše svoje zahteve i inicijative i predlaže izmene zakone koje bi rešavale probleme u poslovanju. 

Direktor VŠ PEP prof. dr Jovan Živadinović je obavestio da na konferenciji učestvuje više od 20 gostiju iz inostranstva, a da je prijavljeno više od 70 naučnih radova. 
Akademik prof. dr Mirjana Radović-Marković rekla je da su postojećim, uobičajenim temama konferencije pridodate i nove, atraktivne teme. “Bavićemo se između ostalog i kriptovalutama. Ne znamo da li je reč o novoj prevari, ili je to nešto što je budućnost i što nas očekuje. Biće reči i o perspektivama visokotehnološkog preduzetništva kroz IT sektor u Republici Srbiji”. 

Nakon ceremonije otvaranja Visoka škola za poslovnu ekonomiju je potpisala sporazume o saradnji sa Veleučilištem u Požegi iz Hrvatske i Fondacijom sporta mladih.    

Na ovogodišnju konferenciju je pristiglo 70 radova iz 13 zemalja sveta: Rusija, Nigerija, Pakistan, Turska, Iran, Bugarska, Rumunija, SAD, Velika Britanija, Indija, Malezija, Makedonija, Srbija.
Za danas je predviđen okrugli sto na temu:«Preduzetništvo u sportu – sinergija znanja, sporta i privrede, a sutra od 9.30 do 11.00 časova će se održati okrugli sto na temu: «Kriptovalute – novo rešenje ili još jedan problem? i od 11.30 do 13.00 forum na temu ,,Stanje i perspektive visoko tehnološkog preduzetništva – IT sektora u republici Srbiji«. Pokrovitelji konferencije su: Ministarstvo obrazovanja nauke i tehnološkog razvoja i Privredna komora Srbije.
Cilj okruglog stola na temu ,,Preduzetništvo u sportu – sinergija znanja, sporta i privrede, je da se relevantnim predstavnicima ustanova iznesu ključni problemi identifikovani na Prvom okruglom stolu održanom 26. juna 2017. u PKS u Beogradu čijim rešavanjem bi se znatno poboljšali uslovi za razvoj sporta, preduzetništava u sportu i industrije sporta, i dobije mišljenje, odgovori i preporuke predstavnika ustanova za dalji rad na poboljšanju uslova za razvoj sporta u Srbiji. 

Ključne teme za dijalog su: Poreske olakšice za promociju i sponzorisanje sportskih događaja, procedure i stimulisanje lokalnih samouprava za izdavanje zemljišta za izgradnju sportskih objekata i investiranje u gradnju, stimulativni programi za kompanije i privrednike koji žele da investiraju u razvoj sporta, razmatranje Zakona o ulaganju u sport i ograničavanju sportskih privrednih društva da učestvuju u programima kofinansiranja i subvencija, regulisanje oblasti i prihoda ostvarenih u e-sportu, edukacija, finansiranje sporta i sportskih kompanija
Govornici na ovom okruglom stolu biće: Bratislav Đorđević (koordinator Fondacije sporta mladih), Viktor Nikolić, Zoran Ilić, Marko Stojanović, Milan Novaković, Maja Ristić, Dušan Cogoljević, Vladan Cogoljević,Dragan Pejčić, Aleksandar Miletić, Ivan Lalić, Vesa Jevrosimović, Veselin Krsmanović, Miroslav Rajlić, Dragan Atanasov, Srećko Jovanović, Vladimir Koprivica, Marko Radanović, Saša Borojević, Liljana Stanojević i Tatjana Kalezić.

Više na okruglom stolu na temu “Kriptovalute – novo rešenje ili još jedan problem?” govoriće: Vojkan Vasković, Petar Kočović, Aleksandar Matanović, Danijel Dabek.
Od pre par godina u javnosti, a posebno među Internet korisnicima često se čuju informacije o Bitkoinu koji je kripto valuta, protokol i softver. To je jedna od prvih implementacija ovakvog “novca” koja je za kratko vremeimala fascinantan uspeh. Bitkoin je osmišljen na osnovu ideje o novom obliku novca koji koristi kriptografiju u kontroli njegovog stvaranja i obavljanja transakcija. Interesantno je primetiti da se ne oslanja na bilo koju centralnu vlast a njegovo stvaranje je automatizovano i generiše se na serverima koji se još nazivaju bitkoin majners (bitcoin miners) (rudari) a njihov osnovni zadatak je da potvrđuju stvaranje ovog novca dodavanjem koda decentralizovanoj evidenciji koja se povremeno ažurira i arhivira. Pokretanje i upotreba kripto valute ovog tipa otvara čitav niz pitanja, pre svega, ko kontroliše izdavnje i masu novca u opticaju, da li je ovo stvarno novac koji zavređuje pažnju ili još jedna od mnogih prevara u domenu poslovanja na Internetu. Ono što posebno  zabrinjava je masovno otvaranje novih sistema plaćanja zasnovanih na ideji kripto valuta.
Činjenica je da se sve više za ovu temu interesuju centralne banke i ovu tehnolgiju intenzivno izučavaju i testiraju. Tehnologija koja je u ovim valutama primenjena pokazala se kao izuzetno otporna na hakerske  napade i stručnjaci su mišljenja da ova tehnologija ima blistavu budućnost. Ono što je posebno indikativno u ovom slučaju je da su univerziteti širom sveta započeli sa intenzivnim uvođenjem u nastavne programe izučavanje tehnologije “lanca blokova” koja je primenjena u ovim sistemima.

U okviru foruma na temu  “Stanje i perspektive visoko tehnološkog preduzetništva – IT sektora u republici Srbiji” govoriće: dr Milan Krstić, Miljan Puzović, Vladan Lapčević, Milan Šolaja, dr Sandra Nešić i Nenad Orlić.
Konferenciju organizuju: Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo (PEP) iz Beograda, Internacionalni istraživački institut za socijalno preduzetništvo i ekonomski razvoj (IRISEED) iz Birmingema (Velika Britanija), Internacionalni koledž za interdisciplinarne studije (SAD), Fakultet za preduzetništvo – Univerzitet u Teheranu (Iran), Beogradska bankarska akademija (Srbija), Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment Banja Luka, Fakultet za filozofiju – Univerzitet u Sofiji “St. Kliment Ohridski” (Bugarska) i Evropski savet za mali biznis i preduzetništvo – ECSB Univerzitet u Turku (Finska). 
Pročitajte OVDE kako će to Kinezi napraviti čudo od Srbije?
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vodič za otvaranje firme u Srbiji.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA