Najnovije

SPREMNI DA PREĐU "CRVENU LINIJU": Turci počinju napad na Manbidž!? (MAPA)

Militanti koji se nalaze pod kontrolom Turske na severu pokrajine Alepo najavili su operacije u cilju osvajanja grada Manbidža, koji se nalazi pod kontrolom kurdsko-američke koalicije.

Turske snage u Siriji (Foto: JuTjub)

Pro-turske snage izbacile su veliku količinu lifleta na kojima upozoravaju civilno stanovništvo da će Manbidž biti preuzet od snaga koje uživaju podršku Amerike "bez obzira na cenu".

Kurdsko-američka koalicija zauzela je Manbidž posle četvoromesečne krvave bitke u junu 2016. i postavili su kod tog grada svoju "crvenu liniju" za ulazak turskog "Štita Eufrata" na sever Alepa. Turski predsednik tada je zahtevao da se Kurdi povuku do istočne obale Eufrata, ali je tadašnji šef američke diplomatije DŽon Keri ubedio Erdogana, da zbog visokih gubitaka koje su Kurdi pretrpeli u tom gradu, koji je tada i postao simbol kurdske borbe u Siriji, izostavi Manbidž iz svog pohoda. U okolini Manbidža postavljen je značajan broj i ruskih i američkih vojnika, koji bi trebalo da nadgledaju liniju razdvajanja, ali se njihovo učešće na bilo koji način ne očekuje, ukoliko do napada ipak dođe.  Takođe, na tom prostoru, po američkom dogovoru sa Turcima, pod kapom SDF-a, trebalo bi da se nalaze samo arapske frakcije. U okruženju kurdske oblasti Efrin, sa druge strane Štita Eufrata, Turci već danima gomilaju svoje snage, koje deluju sve spremnije da izvrše udare na više tačaka ive oblasti. Više o tome pročitajte OVDE. Prema izveštajima turskih medija, istovremeno je izvršeno razmeštanje turskih snaga i na teritoriji Iraka, gde, takođe, planiraju operaciju "suzbijanja terorističkih grupa povezanih sa Radničkom partijom Kurdistana".

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA