Najnovije

SRPSKI BORCI OGORČENI ZBOG VULINA: Šta će nam praznik kad umiremo u bedi

Inicijativa ministra odbrane Aleksandra Vulina da se 4. decembar, na dan kada je potpisan mir u Prvom balkanskom ratu, obeležava kao Dan ratnika izazvala je veliki revolt ratnih veterana i udruženja ratnih vojnih invalida u Srbiji!

Vulin (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Borci, koji su u prethodnim ratovima rizikovali živote zarad odbrane naše zemlje, kažu da ih je Vulin opet iskoristio za svoju promociju. Ističu da već imaju svoj praznik, te da postoje daleko važnija pitanja za veterane, koje ministar odbrane ignoriše.
- Ratni veterani već imaju svoj praznik, a on se obeležava na Vidovdan. Insistiranje na 4. decembru je čista ludost. Ponovo se nalazimo u situaciji da Vulin, koji nije ni bio u ratu, odlučuje o nama važnim pitanjima bez ikakve konsultacije s nama! - ogorčen je Mile Milošević, predsednik udruženja Srpski ratni veterani.
On kaže i da je u pitanju čista demagogija, jer ono što je borcma koji su učestvovali u ratovima u SFRJ i na KiM zaista neophodno jeste usvajanje zakona o ratnim veteranima.

Mole i kleče

- Godinama već molimo i klečimo pred vlastima da usvoje taj zakon, kojim bi se konačno rešio naš status i kojim bismo se razlikovali od onih koji nisu učestvovali u ratu i koji su dezertirali. Mi smo jedina država u svetu koja nema ovaj zakon. I dok čekamo da se usvoji, na hiljade i hiljade ljudi umire od raka, a nemaju mogućnost ni da se pregledaju na VMA - kaže Milošević.
Podsetimo, ministar Vulin rekao je da je Ministarstvo odbrane već zvanično uputilo zahtev Vladi da se 4. decembar ustanovi kao Dan ratnika, a koji bi mogao da se slavi već ove godine. Vulin je istakao da država ovim gestom izražava zahvalnost svima koji su pod njenom zastavom nosili oružje - od oslobodilačkih ratova u 19. veku pa do odbrane zemlje od NATO agresije 1999.
Željko Vasiljević, predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida Srbije svih ratova, takođe ističe da ratni veterani slave Vidovdan i da im je 4. decembar nametnut.

Beži od afera

- Većina ratnih veterana ne zna ni šta se dogodilo 4. decembra i ne identifikuje se s tim datumom. Ovakva ideja je skretanje pažnje javnosti sa afera u koje je ministar umešan. Vulin je, dok je bio ministar za rad i boračka pitanja, degradirao položaj veterana - invalidima su deljena stara pomagala, a mnogima su i nezakonito ukinuta prava.
Novica Antić: Praznik je nametnut
Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, smatra da je Ministarstvo, pre nego što je pokrenulo ovu akciju, trebalo da razgovara s predstavnicima udruženja ratnih veterana.
- Nema sumnje da bi veterani i žrtve trebalo da imaju svoj praznik. Međutim, Ministarstvo je trebalo da s njihovim predstavnicima razgovora o tome koji je datum najpogodniji. Ovako im je ovaj praznik, iako je navodno njima u čast, jednostavno nametnut - kaže Antić.
Pogledajte OVDE kako su Gišku opevali uz gusle.
Izvor: Kurir 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ministar Vulin o poreklu novca za stan
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA