Najnovije

VEŽBE NATO I SRBIJE U BAZI "JUG": Evo šta su prikazale naše jedinice NATO ocenjivačima! (FOTO)

Odabrane srpske vojne jedinice prikazale su danas svoje mogućnosti pred ocenjivačima NATO alijanse.

NATO ocenjuje Vojsku Srbije (Foto: Vojska Srbije)

Deklarisane jedinice Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama — laka pešadijska četa iz sastava Treće brigade kopnene vojske, vod vojne policije iz sastava Trećeg bataljona vojne policije iz Niša i vod atomsko-biološko-hemijske odbrane iz 246. bataljona ABHO iz Kruševca, danas su u bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“ završile drugi deo taktičke vežbe „Stena 02“. U okviru taktičke vežbe jedinice su uspešno prošle NATO evaluaciju nivoa 2 prema standardima i procedurama evaluacije borbene spremnosti kopnenih jedinica i Koncepta operativnih sposobnosti.


Foto: Vojska Srbije Borbenu spremnost i sposobnosti deklarisanih jedinica ocenjivao je multinacionalni evaluatorski (ocenjivački) tim sastavljen od 27 evaluatora Vojske Srbije, partnerskih zemalja Austrije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, a pravilnost i objektivnost ocenjivanja nadgledao je posmatrački tim iz komandi združenih snaga NATO iz Napulja i kopnenih snaga Izmir, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.
Na čelu višenacionalnog ocenjivačkog tima nalazio se pukovnik Mario Arbutina iz Uprave za operativne poslove Generalštaba, koji je pohvalio celokupnu organizaciju vežbe i istakao da su jedinice pokazale profesionalan odnos prema zadacima, motivisanost i spospobnosti za izvršavanje složenih zadataka karakterističnih za multinacionalne operacije, kao što su obezbeđenje konvoja sa humantarnom pomoći, kontrola masovnih okupljanja, helikopterski desanti, patroliranje, uspostavljanje kontrolnih punktova, dekontaminacija ljudstva i opreme, evakuacija povređenih i drugo.


Foto: Vojska Srbije Deklarisane jedinice su na vežbi koristile naoružanje i opremu koja bi se upotrebljavala prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama, kažu iz Ministarstva odbrane.

A šta kaže NATO

Srpske jedinice su bile dobro organizovane i pripremljene, a pokazale su visoku motivaciju i profesionalizam, izjavio je danas potpukovnik Benoa Estuar iz NATO-a posle vežbe.
Kako se navodi u saopštenju NATO-a cilj vežbe je bio da se stekne uvid u nivo borbene gotovosti i interoperabilnosti srpskih snaga za učešće u multinacionalnim misijama i operacijama u skladu sa standardima NATO-a.


Foto: Vojska Srbije Više od 60 ocenjivača iz različitih komandi NATO-a ocenjivali su više od 250 pripadnika Vojske Srbije. Tokom dvonedeljne vežbe tim za ocenjivanje su predvodili potpukovnici Benoa Estuar i Iv-Mari Dena iz Komande združenih snaga u Napulju.


Foto: Vojska Srbije Tokom ocenjivanja primenjen je program NATO-a "Koncept operativnih sposobnosti" koji je osmišljen da unapredi sposobnosti snaga partnera Alijanse da operišu zajedno. Srbija, kako je rečeno, koristi ovaj mehanizam od 2011. godine kako bi omogućila svojim jedinicama da usvoje vojne standarde NATO-a i tako učestvuju u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije. General Lazarević danas je održao svoje prvo predavanje na Vojnoj Akademiji u Beogradu. Više o tome pročitajte OVDE. Izvor: Pravda, Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA