Najnovije

NAORUŽANI DO ZUBA: Čak 9 miliona Amerikanaca svakodnevno nosi napunjeno oružje! Evo gde najčešće

Sjedinjene Američke Države zemlja su s najvećim brojem ubistava počinjenih u školama, na koncertima i na radnom mestu.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Tri miliona Amerikanaca, većinom mladih muškaraca koji žive na jugu Sjedinjenih Američkih Država, svakodnevno nosi napunjeno vatreno oružje, a kao razlog navode ličnu sigurnost, pokazuje studija objavljena u Američkom dnevniku za javno zdravlje.
Ako se nošenje oružja meri na mesečnom nivou, ta cifra dostiže devet miliona, navodi se u prvoj studiji o oružanim navikama Amerikanaca sprovedenoj nakon 20 godina.
Sjedinjene Američke Države zemlja su s najvećim brojem ubistava počinjenih u školama, na koncertima i na radnom mestu, ističu autori studije.
"Bilo je važno proučiti to pitanje, jer otprilike 90 posto svih ubistava i agresija bez smrtnih posledica, u slučaju kada se oružje idenitifikuje, učini se ličnim oružjem“, kaže profesor Ali Rohani-Rahbar, asistent za epidemiologiju na Fakultetu za javno zdravlje Univerziteta u Vašingtonu.
"To je prvi važan korak prema proučavanju posledica nošenja vatrenog oružja na nacionalnom nivou. Studija daje tačnu procenu takvog ponašanja i donosi prikaz tipova ljudi koji odabiru hodati noseći pištolj."
Podaci su prikupljeni 2015. godine, a obuhvatili su 1.444 vlasnika oružja, što se smatra reprezentativnim uzorkom na nacionalnom nivou.
"U poređenju s vlasnicima vatrenog oružja koji ga ne nose, oni koji to čine uglavnom su mlađi ljudi, uglavnom muškarci i žive na jugu SAD-a, a odrastali su u kućama gde je bilo oružja, politički se svrstavaju u konzervativce i poseduju više od jednog komada oružja", navode autori.
Studija iz 2015. godine otkrila je kako više od 80 posto vlasnika vatrenog oružja koji ga nose poseduje dozvolu za nošenje oružja, ali im ta dozvola ne dopušta da ga nose vidno istaknutim.
Dve trećine ispitanika navode kako uvek nose oružje skriveno, a 10 posto nosi ga istaknuto.
Pročitajte OVDE sve o prvim hapšenjima u Americi povodom istrage o Rusiji.
Izvor: Agencije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Svaki dom mora imati oružje - tako nalaže novi kontroverzni zakon u gradiću Nelsonu u američkoj saveznoj državi DŽordžiji.

Bonus video

Stranci u BiH ne smeju osnivati političke stranke, a dozvoljeno im je da nose oružje, navodi se u novom Zakonu o strancima koji je pre dve godine usvojio Parlament BiH. 
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA