Najnovije

ŠTA ČEKAJU: Evo zašto Sirijska armija već mesec dana stoji u Deir Ez Zoru!

Sirijska arapska armija i njeni saveznici u ovom trenutku kontrolišu oko 1.400 kilometara aktivnog fronta i oko 800 kilometara linija razdvajanja sa nižim kapacitetom aktivacije sukoba.

Sirijska vojska u Deir Ez Zoru (Foto: almasdarnews.com)

Dvadesetčetvoročasovna kontrola preko 2.000 kilometara fronta iziskuje značajan broj vojnika i zadaje velike glavobolje sirijskoj komandi, pa su usporavanje, kašnjenje i privremeno gubljenje kontrolnih tačaka duž linija fronta potpuno očekivani, smatraju sirijski stručnjaci. Ipak, kako kažu, ovi problemi ne mogu da poremete tok rata, pošto je džihadistima za tako nešto potrebno da zauzmu i utvrde veći sirijski grad. Na mapi ispod jasno se može videti širina frontova koje pokriva Sirijska arapska armija (SAA), čija je kontrola obeležena crvenom bojom:

Nakon probijanja blokade Deir Ez Zora 5. septembra i prelaska na istočnu stranu Eufrata, svi su očekivali juriš sirijskih snaga prema naftnim poljima i granici sa Irakom na istoku i duž Eufrata, južno od Deir Ez Zora, ali ta operacija još uvek ne počinje.  Kako tvrde sirijski stručnjaci, upućeni u taktičke zamisli vojne komande u Damasku, nakon oslobađanja Deir Ez Zora, SAA i saveznici morali su prvo da se uhvate u koštac sa popravkom logističkih pravaca u pustinji i izgradnjom nove infrastrukture, kako bi se u gradu i avio bazi uspostavio komandni i kontrolni centar operacija. Ovi radovi još uvek traju i operacija će biti nastavljena po njihovom završetku. Radovi na izgradnji komandnog centra i potrebne infrastrukture dodatno su usporeni velikom humanitarnom krizom u gradu, čije je rešavanje bio prvi prioritet Damaska nakon podizanja opsade.  Uprkos brojnim problemima i pokušajima terorista Islamske države da preseku put Palmira-Deir Ez Zor, radovi se sada približavaju kraju i očekuje se skori nastavak operacija na jugoistoku zemlje. Teroristi su smislili novu zastrašujuću taktika u Siriji i izveli su već dva napada po istom scenariju na gradove duboko unutar teritorije pod kontrolom SAA. Više o tome saznajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA