Najnovije

BUDUĆNOST OKLOPNE MEHANIZACIJE: Ruski "Terminator" je borbeno vozilo bez konkurencije u svetu! (VIDEO)

Ruski "Terminatori", borbena vozila podrške tenkovima BMPT-72, narednog 9. maja prvi put će biti pokazani najširoj javnosti i proći moskovskim Crvenim trgom.

BMPT-72 "Terminator" (Foto: JuTjub)

Taj defile "Terminatora", kako procenjuju vojni eksperti, biće nova potvrda narastajuće vojne moći Rusije, ali i dobra reklama. Uticajni i dobro obavešteni moskovski dnevni list Izvestija objavio je da je Ministarstvo odbrane RF već donelo odluku da se nova borbena vozila uključe u narednu Paradu Pobede. Crvenim trgom će, štaviše, proći cela kolona tih supersavremenih borbenih vozila. Koliko će ih biti - još nije odlučeno, ali će biti čim prvi serijski "Terminatori" stignu u jedinice koje prve treba da ih dobiju. BMPT-72 "Terminator" je napravljen na bazi tenka T-72. Obezbeđivaće vatrenu podršku tenkovima, naročito u u eventualnim operacijama unutar gradova i pri probijanju utvrđenih linija protivnika. Glavno naoružanje BMPT-72 su 30-milimetarski automatski top i protivtenkovski raketni sistemi Ataka, a njihova žrtva može biti svako protivničko vozilo ili gnezdo - od samoubilačkih vozila do najsavremenijih tenkova i utvrđenih artiljerijskih položaja. A posebno će morati da ga se čuva i protivnička pešadija. Za borbe u gradskim uslovima, BMPT-72 "Terminator" ima protivtenkovske rakete sa termobaričkim bojevim glavama, kao i automatske bacače granata. Posade "Terminatora" mogu da otkrivaju svoje ciljeve pomoću specijalnog sistema za osmatranje sa različitim vidovima kamera i senzora, laserskog daljinomera, termovizora...
"Terminatori" se proizvode u dve varijante. Standardna ima posadu od pet članova. Druga nosi oznaku BMPT-72 i nema automatski bacač granata, a ima tročlanu posadu. Prva varijanta je složenija i ubojitija ratna mašinerija. Pre ruske vojske, zadužile su je snage Sirijske arapske armije i korišćena je u proboju blokade Deir Ez Zora, ali je u operacijama korišćen i dodatni oklop.
"Terminatore" su već naručili Kazahstan i Alžir koji odjednom želi nekoliko stotina tih oklopnih vozila. Moskovski vojni ekspert Ruslan Puhov ukazuje i naglašava: - Tenk je na savremenom bojnom polju veoma ranjiv, pa su neizbežni veliki gubici jer sve pešadije sveta imaju sve ubojitija protivtenkovska sredstva. Tokom jedne bitke tenk može biti pogođen i deset puta. Zato su postale neophodne potpuno nove borbene mašine koje mogu da štite i sebe i svoju sabraću tenkove. Mogle bi se nazvati "tenk-2". Naš "Terminator" je ozbiljan korak ka tenku budućnosti. Rusija već radi na "Terminatoru-3" koji će biti naoružan brodskim topom od 57 milimetara koji ispaljuje 300 projektila u minuti i može da uništava sve vrste vazdušnih i nadzemnih ciljeva na udaljenostima do 12 kilometara. Rusi razvijaju i avion budućnosti, koji se smatra da će predstavljati novi koncept koji je korišćen prilikom razvoja Miga-41. Više o avionu sa do sada neviđenim mogućnostima, pogledajte OVDE.
Izvor: fakti.org, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sirijski T-72 i BMP-2 spasavaju opkoljene borce SAA:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA