Najnovije

NEKA MUSLIJU SLAVI ŠTO NIJE U ZATVORU: Dačić oštro lideru preševskih Albanaca

Ivica Dačić o poslednjim provokacijama predsednika Nacionalnog saveta Albanaca. NJegova ideja o pripajanju Preševske doline Kosovu je pusti san.

Jonuz Musliju (Foto: Jutjub)

Pozivi Jonuza Muslijua na pripajanje Preševske doline Kosovu su pusti snovi i on treba da se zahvaljuje Bogu što dosad nije uhapšen. Osim, ako EU ne smatra i da je Preševo "specifičan i jedinstven slučaj", što me ne bi iznenadilo. Ovako je potpredsednik Vlade Ivica Dačić reagovao na poslednje provokacije predsednika Skupštine opštine Bujanovac, koji je posle izjašnjavanja Katalonaca pozvao Beograd i međunarodnu zajednicu da priznaju referendum Albanaca na jugu centralne Srbije iz 1992, kad su glasali za "pripajanje Preševske doline Kosovu", prenose Večernje novosti. Stručnjaci tvrde da nadležni pravosudni organi nemaju mnogo prostora za pozivanje na odgovornost Muslijua, ali da bi njegove poruke mogle biti osnov da bude razrešen sa mesta predsednika Nacionalnog saveta Albanaca. Kako kaže Vladan Petrov, profesor ustavnog prava, nacionalni saveti ne služe za promociju političkih ciljeva, već za zaštitu prava manjina: - Zato bi, u najmanju ruku, trebalo preispitati kako Musliju vodi ovu instituciju. U njegovim rečima nema direktnog pozivanja na rušenje ustavnog poretka i one se mogu tumačiti kao verbalna provokacija. Ali nadležni organi, pre svih tužilaštvo i službe bezbednosti, treba da prate da li su ove izjave praćene i aktivnostima na terenu. Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković kaže da poslednje izjave "nisu ništa novo od Muslijua, koji nastavlja i dalje istu retoriku kao i pre deset godina, verujući da će uspeti da ostvari nešto što ni međunarodna zajednica, ni Albanci sa tih prostora ne veruju da je moguće".

Musliju na crnoj listi Vašingtona

Posebno je interesantno pozivanje Muslijua na podršku međunarodne zajednice u ostvarivanju separatističkih težnji, jer je upravo zbog takvih izjava, ali i zbog veza sa tzv. Oslobodilačkom vojskom Preševa, Bujanovca i Medveđe i oružanim sukobom koji su izazvali na jugu Srbije 2001, on pod sankcijama SAD. Vašingtonska administracija uvrstila ga je prošle godine na crnu listu nepoželjnih osoba, za koje se sumnja da podržavaju nasilje i terorizam. Da vidite poslednji urnebesni skandal u Narodnoj skupštini, pogledajte OVDE. Izvor: Večernje novosti Bonus video: Musliju poziva na ujedinjenje Albanaca

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA