Najnovije

DAČIĆ: Kakva stolica u UN, za Kosovo može hoklica

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacio je navode da je unutrašnji dijalog priprema da Kosovo dobije stolicu u UN ili za priznavanje nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

"Ako neko misli da je to priprema za stolicu UN ili za priznavanje Kosova, taj nema nikakvog saznanja o namerama, niti ima političkog iskustva ili je zlonameran", rekao je Dačić gostujući na RTV-u.
Reč je o tome, kaže Dačić, da mi definišemo šta bi bio naš predlog za trajno rešenje.
Dačić je na pitanje da li je za njega tema "stolica" za Kosovo u UN, rekao: "Kakva stolica, može hoklica. To ne dolazi u obzir".
Na pitanje da li je moguće da Kosovo dobije mesto u UN, a da Srbija ne prizna nezavisnost Kosova, Dačić je odgovorio da je to nemoguće bez saglasnosti Srbije.
Šef srpske diplomatije je naveo da Kosovo nema dovoljan broj glasova za članstvo u Unesko, te da se svaki dan radi na tome da tako i ostane.
Još jednom je ponovio da Srbija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali nije odbacio da takvi pritisci postoje.
Postoje dva stava koji su daleko, jedan je, kaže, ono što piše u Ustavu, a drugi je priznavanje Kosova i navodi da i u Prištini postoje dva suprotna stava, a između je, naglašava, život i stanje na terenu.

"Srbija neće prihvatiti jednostrane akte Katalonije"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija podržava teritorijalni integritet Španije i da neće prihvatiti nikakve jednostrane akte Katalonije.
"Ne želimo da se na primeru Katalonije primeni ono što je na Kosovu", rekao je Dačić posle razgovora sa ambasadorom Španije u Srbiji.
Španija je, kaže Dačić, najveći prijatelj Srbije u EU i veoma često oštrije od nas nastupa kada je reč o odbrani teritorijalnog integriteta Srbije, jer, kako ističe, ulazi u detalje.
Komentarišući izjavu EK da je u slučaju Kosova napravljen presedan i da je to poseban slučaj, šef srpske diplomatije navodi da to ne može tako, te da će takvih slučajeva biti još u Evropi.
"Ali ne želimo da se na Španiji primeni ono što se primenilo na Srbiji. To je osnovna poruka", podvukao je Dačić.

Dačić potvrdio sastanak Surkova i Volkera u Beogradu

Ivica Dačić je potvrdio da će u Beogradu biti održani predstojeći razgovori između pomoćnika ruskog predsednika Vladislava Surkova i specijalnog izaslanika SAD za okončanje sukoba u Donbasu Kurta Volkera.
"Sama činjenica da su te dve velike sile odabrale Beograd kao mesto gde će se sastati, govori da imamo drugačiji spoljnopolitički položaj nego kako je to bilo ranije", rekao je Dačić za RTV.
Specijalni izaslanik SAD za okončanje sukoba u Donbasu, Kurt Volker, objavio je na svom Tviter nalogu da će se 7. oktobra sastati sa pomoćnikom ruskog predsednika Vladislavom Surkovom u Beogradu.
"Sastaću se sa ruskim kolegom u oktobru u Beogradu, kako bi razgovarali o bržoj implementaciji Minska (sporazum op.nov.) i o obnavljanju teritorijalnog integriteta Ukrajine", objavio je Voker na Tviteru.
"U ovom slučaju pregovori nemaju za cilj postizanje bilo kakvih specifičnih rezultata. Ovo je proces sinhronizacije dve strane, pozicija, razmene infromacija", rekao je Peskov, preneo je Tas.
Peskov je naveo da je, bez obzira na to, važno da Vašington dobije informaciju iz prve ruke od država koje čine Normandijsku četvorku (Rusija, Nemačka, Francuska i Ukrajina).
"Minsk" se odnosi na sporazum iz februara 2015. godine, potpisan u beloruskoj prestonici, kojim se traži prekid vatre u istočnom delu Ukrajine, Donbasu, te su određeni dalji koraci da se okončaju sukobi.
Ako se dogodi, biće to drugi sastanak Volkera i Surkova, koga je predsednik Rusije Vladimir Putin delegirao za razgovore o sukobima u istočnoj Ukrajini.
Prvi put su razgovarali 21. avgusta ove godine u Minsku u Belorusiji.
Volker je u međuvremenu odbio da se sastane sa Surkovom u Rusiji, a Surkovu je zabranjen ulazak u Evropsku uniju, u okviru sankcija Moskvi.
Bunt vojske i policije preti da preraste u najveće antirežimske demonstracije do sada! Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dačić: Kolinda ne treba ni doći, ako ne kaže gdje je nestalo 400.000 Srba! 
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA