Najnovije

UKRAJINSKI GENERALŠTAB: Za 10 dana rata sa Donbasom možemo imati do 12.000 poginulih

Načelnik ukrajinskog Generalštaba Viktor Muženko priznao je: ako pokušamo da vojnom silom povratimo Donbas - Oružane snage Ukrajine za deset dana ratovanja mogu izgubiti do 12.000 vojnika.

Vojne snage Ukrajine (Foto: Sinhua)

Upitan - ima li Generalštab vojni plan za Donbas, Muženko je naglasio da ukrajinsko društvo, u slučaju da se ide na „vojno rešenje“, mora biti spremno na „ogromne gubitke“.
Pritom je dodatno upozorio da će gubici među civilima biti još veći! I precizirao da je dosadašnji tok rata pokazao da na 2.300 poginulih vojnika dolazi 10.000 poginulih civila.
Muženko je otkrio da je Kijev od Sjedinjenih Država zatražio pomoć u „sredstva za vazdušno izviđanje, protivtenkovske sisteme i sredstva za radioelektronsku borbu“.
Za razliku od njega, bivši saradnik ukrajinskog Generalštaba - pukovnik Oleg Ždanov kojeg ukrajinske televizije prizivaju kao vojnog eksperta - izjavio je da su Oružane snage Ukrajine već sada u stanju da ravnopravno ratuju sa Rusijom.
Izgovorio je čak i da ukrajinska armija „ima dobre izglede da samelje rusku“. Doduše, odmah je dodao: „Dobre šanse imamo u ratu klasičnim naoružanjem. Rusija ima prednost u avijaciji i raketama“.
Ždanov je, imajući u vidu pomoć iz inostranstva u naoružanju, dodao: „Zapad je dugo tražio zemlju koja će biti u stanju da ratuje protiv Rusije. Sada će zapadni saveznici nama doturati municiju“.
Poznati moskovski vojni stručnjak, pukovnik u rezervi Aleksandar Žilin, na sve ovo je rekao:
„Taj pukovnik nije obični idiot. On je bitanga i provokator. Samo provokator može svoju zemlju gurati u unapred izgubljeni rat. Ukrajina nema nikakav ozbiljniji ratni potencijal. Jedan njihov general mi je pre neki dan priznao da Kijev nema transportnu avijaciju ni za predislokaciju jednog jedinog puka“.
Žilin u ovom kontekstu naglašava: „Naši u Siriji već uspevaju da raketom pogode u prozor automobila sa teroristima koji se kreće. Krstareće rakete Kalibar možda ponekad u Siriji ne bi ni trebalo koristiti, ali se koriste da bi se ohladile glave nekih ratobornih tipova. Pokazuje im se da Rusija raspolaže nenuklearnim arsenalom kojim može baciti na kolena Evropu sa njihovim NATO. Čak lako“.
Žilin navodi da je Ukrajinu u Donbasu od mnogo goreg poraza dosad spasavala „samo Putinova dobra volja“.
Povodom procena da Amerikanci nastoje da Ukrajinu uvuku u veliki rat protiv Rusije, Žilin je podvukao:
„To Rusija neće dozvoliti jer ne želi da ratuje sa bratskom Ukrajinom. Znam da Kremlj sprema mere kojima će to preduhitriti. Možda ćemo morati da ih primenimo da bismo spasili svoju zemlju. Ali, primenićemo ih efektno. Biće nekima bolno. Šta da se radi: i lekari moraju ponekad da pacijentima nanose bol da bi ih spasili“.
Pročitajte OVDE ko su diplomate koje su u Beogradu razgovarale o implementaciji Minskog sporazuma o primirju u Ukrajini.
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Rat u Ukrajini još plamti...
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA