Najnovije

BOLESNE EVROPSKE VREDNOSTI: Seks sa decom od 13 godina biće dozvoljen!

Seks sa decom je OK! Ovakve poruke stižu nam iz Evropske unije, gde Francuska razmatra da granicu za stupanje u seksualne odnose spusti sa 15 na 13 godina. U Srbiji je zatvorom kažnjivo imati seks sa mlađima od 14 godina, a stručnjaci prava i medicine jednoglasni su u stavu da tako treba i da ostane.

Ilustracija (Foto: pixabay.com)

Naime, povod za ovakvu odluku u Francuskoj je nedavna odluka suda da oslobodi optužbi 30-godišnjaka za silovanje 11-godišnje devojčice, koja je pritom ostala trudna, uz obrazloženje da nije pružala otpor. Posle ove presude u javnosti se povela debata i vlast sada radi na predlogu novog zakona, a ministarka pravde Nikol Belube izjavila je da se razmatra uvođenje granice od 13 godina.
S obzirom na to da se Srbija sprema za članstvo u EU, postavlja se pitanje - treba li naša zemlja da usvaja evropske zakone poput ovog?

Ništa se ne postiže

Profesor krivičnog prava na beogradskom Pravnom fakultetu Milan Škulić smatra da bi ovakva izmena u Krivičnom zakonu bila potpuno nepotrebna.
- Granica stupanja u seksualne odnose od 14 godina ne postoji samo kod nas već i u Nemačkoj, Austriji i većini evropskih zemalja. To je adekvatna granica i ne bi je trebalo ni spuštati ni povećavati niti bi se time išta postiglo. Problemi ranog stupanja u seksualne odnose rešavaju se boljim seksualnim obrazovanjem i društvenim sistemom vrednosti, a ne krivičnim zakonodavstvom - kaže Škulić.
I bez ovakvog zakona, stopa namernih prekida trudnoće kod maloletnica u našoj zemlji je katastrofalna, svake godine se registruje 16.000 adolescentskih trudnoća, a više od 90 odsto njih završi se abortusom. Ne smemo ni da zamislimo šta bi bilo kada bi se granica za stupanje u seksualne odnose spustila.

Kućno vaspitanje

- To kada će maloletnici stupati u seksualne odnose je individualna stvar i mislim da najviše zavisi od porodice, okruženja i podneblja u kojem neko odrasta i živi. To se teško može urediti ili ispratiti zakonom - ističe LJiljana Klisić, klinički psiholog i seksolog.
Sa njom se slaže i psihoterapeut Nebojša Jovanović, koji smatra da je 16 godina minimum kada se može reći da je neka osoba dovoljno zrela da racionalno odlučuje o stupanju u seksualne odnose.
- Ipak, pitanje stupanja u seksualne odnose ne treba stavljati u zakonsku regulativu. Svima nam je poznato da se ta granica spušta sve niže i da rešenje tog problema leži u vaspitanju i obrazovanju dece. Živimo u turbofolk kulturi, koja devojčice od malih nogu sprema da budu seksualno poželjni objekti, a dečake da budu veliki švaleri. U takvoj društvenoj klimi i sistemu vrednosti veoma je važno pravilno kućno i školsko vaspitanje, a ne spuštanje granice u krivičnom zakonu - naglašava Jovanović.

Treba li Srbija da snizi starosnu granicu za stupanje u seksualne odnose?

Eva Ras, glumica
Francuzi mogu da spuštaju granicu, mi možemo i da podignemo, ali devojčice će stupati u seksualne odnose kad one hoće. Zakonom se to ne može regulisati.
Vladimir Đukanović, SNS
Ne treba uzimati svašta iz EU, a zakoni koji se usvajaju prilagođavaju se društvu u jednoj zemlji. Ne možemo primenjivati sve što i Zapad. Ni u EU nije sve baš sjajno.
Suzana Mančić, voditeljka
Ne bi trebalo da pomeramo granicu. Istina je da mladi sve ranije stupaju u seksualne odnose, a glavno pitanje je da li su zreli.
Aleksandra Belačić, SRS
Uopšte ne treba usklađivati domaće zakonodavstvo sa zakonima koji važe u EU, naročito kada je reč o ovako osetljivom pitanju.
Zoranova kuma uzdrmala njegov iskaz i otkrila detalje poslednjeg razgovora s Jelenom, a jedno se ne poklapa. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: republika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Miroljub Petrović - Evropska unija promoviše satanizam i uništenje čoveka!
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA