Najnovije

DUŽNICI: Izvršitelji plene imovinu Ružici Đinđić, Karleuši i Amidžiću?!

Mnoge javne ličnosti za koje se zna da ne oskudevaju u novcu nalaze se na listama dužnika komunalnih preduzeća. Među njima je čak i Ružica Đinđić, udovica bivšeg predsednika Vlade, kojoj je stavljena zabrana na deo penzije da bi se izmirio dug za struju koji dugo nije plaćala.

Ružica Đinđić (Foto: Sajt DS)

- Dug nije veliki, ali kako ga gospođa Đinđić nije izmirila, stvar je na kraju došla do izvršitelja. Sada joj se svakog meseca odbija po jedna rata od penzije kako bi dug konačno bio isplaćen - navodi izvor iz jednog komunalnog preduzeća.
Karleuši je gotovo nemoguće uručiti rešenje jer vrata njene kuće uvek otvara kućna pomoćnica koja ponavlja da Jelena nije kod kuće
Na listama dužnika bili su i glumac Sergej Trifunović sa neplaćene 663.000 dinara za "Infostan", dok je pevač DŽej Ramadanovski završio na Prvom osnovnom sudu zbog duga od 286.042 dinara za telefon i parking. Ogromna su i dugovanja koja imaju poznata pevačica Jelena Karleuša i njena majka Divna. Jelena treba da isplati silan novac onima od kojih je izgubila sporove na sudu, a uglavnom je reč o njenim koleginicama sa estrade. Međutim, rešenja o izvršenju Karleuši je gotovo nemoguće uručiti. Vrata njene kuće uvek otvara kućna pomoćnica koja ponavlja da Jelena nije kod kuće.

Dve kategorije poznatih neplatiša

Vladimir Goati iz Transparentnosti Srbije objašnjava da među javnim ličnostima postoje dve kategorije neplatiša.
- Jednu kategoriju čine oni koji imaju veliki prestiž u javnosti, velike umetničke i druge doprinose, a materijalno su obezbeđeni. Oni ne plaćaju iz nemara i nehata. Druga grupa su javne ličnosti koje imaju veliki prestiž u javnosti, ali mala primanja. Znam primer jedne samohrane majke u penziji kojoj je stvarno teško da školuje decu, plaća račune i brine o svemu. Uvek bi trebalo imati na umu i stvarni ekonomski status dužnika - napominje Goati.
Pevačica je u nezgodnu poziciju dovela i majku Divnu. NJoj su ostali dugovi nakon gašenja Agencije za reklamu i izdavanje zvučnih zapisa J. K. Music, a koju je osnovala upravo zbog svoje ćerke. Agencija je ugašena 2015. godine, a dugovi koji su ostali ni do danas nisu izmireni u celosti.

Karađorđevići nakamarili devet miliona za struju

Nisu samo javne ličnosti neredovne platiše već i kraljevska porodica. Karađorđevići su zbog neažurnog plaćanja struje u jednom trenutku nakamarili čak devet miliona dinara duga. Ništa redovnije ne izmiruju ni ostale komunalije, pa su u aprilu prošle godine na ime utrošene vode dugovali blizu 150.000 dinara.
Ipak, definitivno najduže liste dužnika ima "Parking servis", gde su se zbog neplaćanja kazni za parking, među ostalima, našli i pevači Vlado Georgiev, Aca Lukas i voditelj Ognjen Amdižić.
Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost, kaže da bi javne ličnosti trebalo podsetiti da obaveze prema državi moraju da ispunjavaju kao i svi drugi građani.

Kako se naplaćuju dugovi

- preduzeće kojem dugujete unajmi izvršitelja da naplati dug
- u roku od 25 dana izvršitelj vas obaveštava o dugu
- izvršitelj mora dva puta da pokuša da obavesti dužnika o dugu
- ako vas izvršitelj ne nađe, kači obaveštenje na oglasnu tablu suda
- dužnik ima osam dana da plati dug
- ako dužnik plati dug, oslobađa se 50 odsto izvršiteljskog honorara
- dužnik ima pet dana da uloži prigovor
- prva mera - administrativna zabrana na platu, penziju, štednju
- druga mera - popis imovine
- treća mera - pleni se imovina trećih lica
- Neplaćanje računa od strane onih za koje se zna da imaju novca, i to u izobilju, nemoralno je i bahato ponašanje. Oni time zapravo žive na grbači onih građana koji redovno izmiruju obaveze prema državi. Efikasnom naplatom kazni i dugovanja treba im staviti do znanja da to što imaju prestiž u društvu ne znači da su oslobođeni dažbina i da će svaki put kad to ne poštuju trpeti sankcije - zaključuje Spasić.
Pročitajte OVDE koliko će građane Srbije koštati popravka vile u kojoj neosnovano još uvek stanuje Tomislav Nikolić?
Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

I gđa Đinđić se bavila politikom.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA