Najnovije

PUTIN: Asad je spreman! Ponovo ću naglasiti...

Sudbinu Sirije dužni su da rešavaju predstavnici te zemlje, uključujući pristalice aktuelne vlasti i opozicije, izjavio je večeras predsednik Rusije Vladimir Putin.

Putin i Asad (Foto: Jutjub)

„Ponovo ću naglasiti: sudbinu Sirije moraju da rešavaju sami Sirijci, kako pristalice aktuelne vlasti, tako i opozicije“, izjavio je Putin nakon pregovora s predsednicima Irana i Turske, Hasana Rohanija i Redžepa Tajipa Erdogana u Sočiju.
On je naveo da Kongres nacionalnog dijaloga Sirije treba da okupi delegate raznih političkih partija, unutrašnje i spoljašnje opozicije, etničkih i konfesionalnih grupa. 
Kongres treba da razmotri ključna nacionalna pitanja Sirije, dodao je ruski predsednik.
Ruski predsednik je liderima Turske i Irana preneo rezultate nedavnog sastanka s Bašarom Asadom i naveo da je sirijski predsednik spreman za ustavnu reformu i organizovanje izbora. 
„Informisali smo kolege o razgovoru s predsednikom Sirije Bašarom Asadom koji je održan ovde u Sočiju. Naveli smo da je sirijsko rukovodstvo iskazalo privrženost principima mirnog rešavanja političke krize, spremnost da se sprovede ustavna reforma i slobodni izbori, pod kontrolom Ujedinjenih nacija“, rekao je Putin. 

Rusija, Iran i Turska jedinstveni: Sirija mora da sačuva suverenitet

„Prema našem opštem mišljenju, uspesi na bojnom polju koji nas približavaju oslobođenju od terorista na celoj teritoriji Sirije otvaraju suštinski novu etapu u rešavanju krize u celini. Imam u vidu realnu mogućnost postizanja dugoročne, sveobuhvatne normalizacije života u Siriji i političkog preuređenja u posleratnom periodu. Upravo na to je orijentisana naša zajednička izjava nakon našeg razgovora“, rekao je Putin.

Lideri Rusije, Irana i Turske dogovorili su se da nastave da sarađuju do potpunog sloma ID.

Šefovi država su konstatovali da je posle nekoliko godina međunarodnih napora, usmerenih na slom terorističkih organizacija u Siriji, za 11 meseci od momenta uspostavljanja primirja, 29. decembra 2016. godine, postignut ozbiljan napredak u likvidaciji ID, Nusra fronta i drugih terorističkih organizacija.
Trojica lidera su potvrdila da je neophodno sačuvati suverenitet, jedinstvo i teritorijalnu celovitost Sirije i usaglasila jedinstveni stav o potrebi da se nastavi astanski pregovarački proces o Siriji.
„Jedinstveni smo u tome da nastavimo saradnju tri države u astanskom formatu, koji je već pokazao svoju efikasnost i doprineo suštinskom smanjenju nivoa nasilja u Siriji i stvaranju uslova za vraćanje izbeglica“, rekao je Putin. 
„Kako zemlje-garanti Rusija, Iran i Turska nastavljaju odlučno da rade na učvršćivanju primirja, stabilnom funkcionisanju deeskalacije i jačanju poverenja među sukobljenim stranama“, rekao je Putin i dodao da su predsednici Irana i Turske podržali inicijativu o sazivanju svesirijskog foruma-kongresa nacionalnog dijaloga. 

Socijalna i ekonomska obnova Sirije

Prema mišljenju ruskog predsednika, pitanja socijalno-ekonomske obnove Sirije zahtevaju veliki rad.
Putin je podsetio da je o ovoj temi bilo reči na samitu Rusije, Irana i Turske. 
„Predstoji nam veliki posao – da se Sirijcima pomogne da ponovo stvore infrastrukturu, da obnove industriju, poljoprivredu, trgovinu, da ponovo otvore socijalne objekte – bolnice, škole, vrtiće“, rekao je Putin. 
Prema njegovim rečima, dogovor Rusije, Irana i Turske će omogućiti da se ubrza proces mirnog rešavanja sirijske krize i da se smanji napetost na Bliskom istoku. 
„Želeo bih da se nadam da će postignuti dogovori pomoći da se realno ubrza proces mirnog rešavanja sirijske krize, da se smanje rizici od izbijanja novih sukoba, zaoštravanja međuetničke i međukonfensionalne netrpeljivosti. I da će posledica toga biti pozitivan uticaj na celokupnu situaciju u bliskoistočnom regionu“, rekao je Putin.  
Ruski predsednik je dodao da su se Rusija, Iran i Turska dogovorili da pojačaju saradnju u borbi protiv terorizma, uključujući terorističku organizaciju ID. 
Pročitajte OVDE kako se Rusija osvetila Americi za kontorverzni Zakon o medijima?
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

A šta je Putin rekao o "zaštiti" Asada?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA