Najnovije

NOVI RAT NA SEVERU SIRIJE: Turska vojska artiljerijom tuče položaje Kurda!

Sirijske kurdske snage optužile su tursku vojsku za agresiju i eskalaciju na prostoru regije Efrin na severozapadu Sirije, uz tursku granicu. Podsetimo, reč je o teritoriji koja se nalazi pod kontrolom kurdskih snaga.

Turski tenkovi u Siriji (Foto: Jutjub)

Turska vojska nedavno je ušla na prostor Sirije, navodno kako bi pomogli u očuvanju de-eskalacione zone, ali mnogi smatraju kako im je glavni cilj da spreče jačanje kurdskih snaga na svojoj granici. Naime, sirijske kurdske snage, YPG, blisko su povezane s kurdskim pobunjenicima u Turskoj,  PKK-om.
I PKK i YPG Turska smatra terorističkim organizacijama, ali se stvar komplikuje kada se u tu kombinaciju uključe SAD. Naime, SAD smatra PKK takođe terorističkom organizacijom, ali ne i YPG - štaviše, američka vojska aktivno sarađuje sa sirijskim kurdskim snagama u sklopu SDF (Sirijske demokratske snage) alijanse. Ta činjenica poprilično je uzdrmala odnose između Ankare i Vašingtona.
Što se tiče prostora Efrin na severozapadu Sirije, uskoro bi moglo doći do eskalacije sukoba između turske vojske i kurdskih snaga. Naime, turski predsednik Erdogan prošle nedelje je poručio kako je potrebno "očistiti Efrin" od YPG-a. Iz YPG-a ipak poručuju kako je turska vojska početkom nedelje već počela s artiljerijskim napadima na kurdska sela u Efrinu.
Uskoro potpuno oslobođenje istočne Sirije. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Advance.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Snimak na kojem se vidi kako ruski bombarderi intenzivno bombarduju položaje terorista ID oko Al Bukamala.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA