Najnovije

ISPALJENA NAJBRŽA RAKETA NA SVETU: Supersonični projektil nije ni ruski ni američki! (VIDEO)

Indijski stručnjaci su konstruisali najbržu supersoničnu raketu na svetu, pod kodnim imenom "Brahmos", koji je uspešno ispaljen pre nekoliko dana.

Supersonični projektil nije ni ruski ni američki (Foto: Jutjub)

" Uspešno testiranje "Brahmos" supersoničnog projektila umnogome će ojačati sposobnosti ratovanja indijske avijacije, i promeniti odnos snaga na svetskoj vojnoj sceni, kao i sistem ratovanja kakav smo do sada poznavali" saopštilo je Ministarstvo odbrane Indije.
Ova supersonična raketa biće instalirana na 18 borbenih aviona indijske avijacije, i spremna za upotrebu već do kraja godine.
Supersonični projektil ovog tipa predstavlja najbržu raketu na svetu, koja je sposobna da dostigne brzinu od tri maha, odnosno triput više od brzine zvuka. Ima domet od 290 kilometara, a teška je 2,5 tone.
Ministar odbrane Indije Nirmala Sitharaman čestitao je vojsci i inženjerima nazvavši projektil "fascinantnim dostignućem".
Testiranja supersoničnih projektila uvek predstavljaju veliki rizik, posebno za brodove u okolnim morima i okeanima. Neretko se događa da pri testiranju nešto zakaže, i tada upravo stradaju plovila u zoni testiranja.
Međutim test "Brahmos" projektila bio je besprekoran, i ova supersonična raketa spremna je za momentalnu integraciju u indijsko vazduhoplovstvo, rekao je jedna zvaničnik vlade.
Ovim uspešnim testiranjem Indija je kompletirala "supersonični triling", pošto je prethodno "Brahmos" projektil uspešno uveden u kopnene i mornaričke snage.
Rusija sada ne želi višu cenu nafte, Amerika u panici. A OVDE pročitajte zašto.
Izvor: Kurir 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA