Najnovije

KURDI ŠOKIRALI: SDF je spreman da se priključi Sirijskoj armiji, ukoliko...

Drugi čovek političkog rukovodstva kurdskog SDF-a Riad Darar izjavio je za jedan od vodećih kurdskih medija Rudav da će se oružane snage SDF-a pridružiti Sirijskoj armiji ukoliko bude postignuto političko rešenje krize u Siriji.

SDF (Foto: arastiralim.net)

- Ukoliko idemo prema ujedinjenoj Siriji sa federalnim sistemom, verujemo da neće biti potrebe za (zasebnim) oružanim snagama, zato što će se ove snage pridružiti Sirijskoj armiji i zato što će se najvažnija ministarstva, kao što su Ministarstvo odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova, nalaziti u prestonici, a SDF nisu lokalne, već sirijske snage, rekao je Darar u jučerašnjem intervjuu za Rudav TV.  Ova njegova izjava izazvala je veliku pometnju među drugim "opozicionim" snagama u Siriji, pa je Darar za jedan od pro-džihadističkih medija morao da pruži dodatna objašnjenja svojih reči. Kako je naveo za Enab Baladi, njegove reči su u novinskim izveštajima "izmanipulisane" i izvučene iz konteksta i pojasnio je da će se vojna krila SDF-a priključiti samo "novoj" Sirijskoj armiji, koja bi se formirala nakon federalizacije države, a nikako sadašnjoj "režimskoj vojsci zvanoj SAA" (Sirijskoj arapskoj armiji).
Iako su brojni svetski mediji Dararovu izjavu preneli u pozitivnom kontekstu, ovakvo pojašnjenje ne samo da je razvejalo nadanja o pozitivnom pomaku kurdskih organizacija, već je i dolilo ulje na vatru, pošto, osim pozivanja na "rušenje režima u Damasku", Kurdi sada pozivaju i na "federalizaciju" Sirije, što se tumači kao žestok udar na ustavni poredak te zemlje. Da podsetimo, osim zvaničnog Damaska, Turska, Iran, Irak i Rusija u više navrata su oštro stavili do znanja svim učesnicima u Sirijskom ratu da neće dozvoliti federalizaciju Sirije, što je plan koji, od početka sukoba, podržavaju SAD i Izrael. Zapaljiva izjava Riada Darara dolazi samo par dana nakon što su Turci primorali SAD da preispita svoju podršku ovoj organizaciji, koju Ankara smatra terorističkom. Više o Erdoganovom "dogovoru" sa Donaldom Trampom o "kurdskom pitanju", pročitajte OVDE.
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Raka i Manbidž dva su grada koja su pretrpela najveće razaranje. Oba su od terorista Islamske države "oslobađali" kurdski SDF i američka "Koalicija". Ovako izgleda Raka nakon oslobođenja, dok pripadnici SDF-a slave na praznim ulicama grada: ...a ovako je to izgledalo u Manbidžu:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA