Najnovije

INSTITUT ZA BALKANSKE STUDIJE: Evo zašto će talas promena u Makedoniji neizbežno zahvatiti i Srbiju

Talas promena započet u Makedoniji neizbežno će zahvatiti Srbiju i region i zbog toga su Zoran Zaev i nova Vlada Republike Makedonije "pretnja" nacionalnoj bezbednosti Srbije, jer je Vučićev režim najsličniji režimu Nikole Gruevskog i VMRO-DPMNE, kaže Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz LJubljane.

Zaev i Vučić u Beogradu (Foto: Jutjub)

Tokom prošlonedeljne prve zvanične posete Zaeva Srbiji, javnost je ostala uskraćena za odgovore šta se tačno dogodilo i na koji način je rešen problem između vlasti u Srbiji i Makedoniji, nastao proletos, a tokom tranzicije vlasti u Makedoniji.
Prilikom izbora predsednika makedonskog parlamenta Talata DŽaferija, pristalice VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog su upale u tu instituciju, izazvale nasilje, a epilog je bio više od stotinu povređenih, među kojima i sam Zoran Zaev.
Te večeri u zgradi makedonskog Sobranja bio je i Goran Živaljević, oficir za vezu srpske Bezbednosno-informativne agencije, čija uloga nije u potpunosti rasvetljenja, što je iniciralo pogoršanje makedonsko-srpskih odnosa. Vučić je u kampanji za predsednika Srbije, a i posle toga, u izrazito negativnom kontekstu predstavljao političke promene u Makedoniji, nazivajući ih "makedonskim scenarijom".
- Nakon što je režim Nikole Gruevskog i VMRO-DPMNE na nedavnim lokalnim izborima definitivno potučen do kraja, sledi demontaža režima, koja će razotkriti mnogobrojne povezanosti režima Gruevskog sa Vučićevim režimom. Gde i preko koga je nestalo najmanje pet milijardi evra - ističe Bećirović.
- Mnogo toga upućuje da je deo izvlačenja odnosno transfera novca išao i preko Beograda, odnosno preko ljudi iz Vučićevog režima. Pobeda koalicije oko SDSM i izbor Zorana Zaeva za premijera Makedonije pomrsili su planove režima - zaključuje on.
Pročitajte OVDE koliko će Srba biti do 2050. godine?
Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako je Zaev dočekan u Beogradu, a evo i šta je poklonio Vučiću.

Bonus video

A ovo je Vučić rekao o Makedoniji pre samo tri meseca.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA