Najnovije

Evo zašto je „Nora“ oduševila Arape (VIDEO)

Jedan od najprodavanijih izvoznih proizvoda srpske namenske industrije "Nora B-52" kalibra 155 mm testirana je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ovo je prvi put da je na području zone Bliskog istoka testirana ova samohodna top-haubica, čiji razvoj datira još od 2003. godine, sa manjim ili većim modifikacijama.

"Nora" (Foto: mod.gov.rs)

Šta je Nora i kolika je njena moć?

Ime Nora je skraćenica od "Novo Oružje Artiljerije", a ovo oružje nastalo je usled potrebe za brzom i pokretnom samohodnom haubicom. Balistički sistem "Nore" zasniva se na cevi kalibra 155mm, dužine 52 kalibra i zapremine barutne komore od 23 litra, uz dvokomornu gasnu kočnicu visoke efikasnosti.

Oni su gradili dom za "Lazara" i ubojitu "Noru"

"Norin" balistički sistem omogućava ostvarivanje maksimalnog dometa od 41 kilometra. Visoka taktička pokretljivost ove haubice omogućuje brzo zauzimanje vatrenog položaja na različitim vrstama terena. "Nora" zbog svoje pokretljivosti ima mogućnost veoma brzog zauzimanja vatrenog položaja.
Za "Noru" je važno naglasiti da zadovoljava i zahteve takozvane strategijske pokretljivosti. Sa ukupnom masom od 28 tona Nora se može efikasno transportovati avionima "Iljučin-76" ili drugim letelicama sličnog tipa.
Automatski punjač omogućava takozvano robotizovano dovođenje projektila i barutnog punjenja na liniju punjenja i njihovo potiskivanje u ležište granate.
Jedna od najvažnijih odlika modernih samohodnih haubica, pa i sistema "Nora", je takozvano mrežno centralno ratovanje. U pitanju je koncept koji se zasniva na potpunom informatičkom mrežnom povezivanju svih delova vodova na bojištu koji obično kombinuju sva tri vida oružanih snaga: kopnene vojske, vazduhoplovstva i mornarice. Ovime se postiže mnogo bolji uvid u borbenu situaciju na terenu.
"Nora" za funkcionisanje traži posadu od četiri do pet ljudi. Ova haubica je inače u skladu sa svim normama i standardima NATO.
Samohodna haubica „NORA B-52“, kalibra 155 mm pokazala je izuzetne karakteristike. Uverite se i sami.
Kako je Zapad prevario Mladića, Karadžića, ali i Ruse pročitajte OVDE.
Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

10 najboljih haubica 2017.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA