Najnovije

MILIĆ NAPALA RUSE ALI POHVALILA VLAST: Aleksandar Vučić i Ivica Dačić mnogo bolje razumeju...

Direktorka beogradskog Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić izjavila je da u regionu postoji prevelika politizacija etniciteta, što može da postane "način za artikulisanje neprijateljskog delovanja".

Jelena Milić (Foto: JuTjub)

"Videli smo šta rade Rusi u Makedoniji, šta još rade u Crnoj Gori. Bojim se da je sever Kosova 'iduća priča' i da se na to mora obratiti pažnja", rekla je Milić u intevjuu za Glas Amerike.
Ona je ocenila da je ovo trenutak u kojem predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić mnogo bolje razumeju geopolitiku i koliko su velike priče u pitanju, nego što je to, kaže, prilično oportuna opozicija i tehnokratizovano civilno društvo.
Govoreći o nedelji NATO, koja je nedavno održana u Beogradu, Milić je kazala da je "poslata jasna poruka da SAD i NATO podržavaju evropske integracije Srbije i da vojna neutralnost nije smetnja za saradnju".
Podsetila je da su u Srbiji tih dana održane i padobranske vežbe srpskih i američkih snaga i da je NATO nedelja organizovana uz prisustvo pomoćnike ministara odbrane i spoljnih poslova Srbije.
Govoreći o Ruskom humanitarnom centru u Nišu, Milić je upitala zašto je Srbija izložena tolikom pritisku da njegovi pripadnici dobiju diplomatski status i naglasila da SAD sa razlogom žele da se reši to pitanje, ali i evropski partneri Srbije.
"To je ključna poruka i partnera iz EU. Čuli smo to i od evropskog komesara za humanitarnu pomoć i vanredne situacije i ambasadora EU", rekla je Milić.
Direktorka CEAS je napomenula da je "Srbija deo Evropskog mehanizma za civilnu zaštitu i da, u okviru tog mehanizma, postoje određeni načini delovanja, koji su u suprotnosti sa onim što Rusija traži od Srbije".
Milić je zaključila da je pravo pitanje zašto se na Srbiju vrši pritisak da taj centar dobije diplomatski status i podsetila na izjavu norveškog ambasadora u Srbiji da bi to značilo da Srbija nema uvid u to šta se i kako transportuje i kako se to radi. Izvor: Mondo/Agencije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Aleksandar Dimitrijevski o životu u Donjecku.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA