Najnovije

ZEMLJE ODKB-A POZVALE SVETSKU ZAJEDNICU: Pogledajte šta stoji u deklaraciji koju su potpisali lideri zemalja članica

Zemlje ODKB-a pozvale su svetsku zajednicu da se ujedini u okviru široke koalicije za suprotstavljanje terorizmu, navedeno je u deklaraciji koju su potpisali lideri država-članica ove organizacije.

Lideri zemalja članica ODKB-a (Foto: Jutjub)

„Pozivamo zemlje-članice Ujedinjenih nacija, međunarodne i regionalne organizacije, kao i celu svetsku zajednicu da se ujedine u okviru široke koalicije u borbi protiv međunarodnog terorizma na osnovu principa Povelje UN i odgovarajućih odluka u rezolucijama Saveta bezbednosti UN“, navedeno je u dokumentu. 
Navedeno je da „u datom kontekstu države-članice ODKB-a vosoko vrednuju kompleksna dejstva Rusije u uništavanju potencijala međunarodnog terorizma u Sirijskoj Arapskoj Republici, kao i to što je Kazahstan omogućio stvaranje platforme za međunarodne susrete o Siriji u Astani, u okviru koje je pokrenut proces deeskalacije i stvoreni uslovi za oživljavanje ženevskih pregovora“. 
Potpisnici deklaracije založili su se protiv rešavanja međunarodnih sporova uz pomoć „obojenih revolucija“ i „hibridnih ratova“. 
„ODKB se tokom postojanja, budući da je strogo odbrambena organizacija, neposredno pridržavao principa nemešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja, uzajamnog uvažavanja i ravnoprvnosti, poštovanja njihovih zakonskih interesa“, naglašeno je u deklaraciji. 
Države-članice ODKB-a zalažu se za to da što pre bude uništen terorizam i da se prekine unutrašnji oružani sukob u Siriji kroz široki međunacionalni dijalog bez spoljnog mešanja, navedeno je u zajedničkom saopštenju šefova država koje su u sastavu ove organizacije.
„Šefovi država-članica Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti potvrđuju da podržavaju suverenitet, jedinstvo i teritorijalnu celovitost Sirijske Arapske Republike“, navedeno je u saopštenju. 
ODKB je pozvao da sve strane u sukobu inteziviraju pregovore u okviru ženevskog procesa.
„Šefovi država-članica ODKB-a pozivaju zainteresovane strane da iskoriste stvorene povoljne uslove za otpočinjanje pregovora u okviru ženevskog procesa pod okriljem Ujedinjenih nacija“, navedeno je u saopštenju. 
Punopravne članice ODKB-a su Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Kirgistan i Tadžikistan, dok Avganistan i Srbija imaju svojstvo posmatrača. Da vidite uznemirujući snimak terora u Istočnoj Guti kliknite OVDE. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA