Najnovije

Ruske baze u Vijetnamu i na Kubi: Da li će Putin staviti nož pod grlo Americi?

Zbog sve agresivnije politike Vašingtona, u Moskvi su sve glasniji oni koji smatraju da bi bilo dobro da Rusija opet otvori svoje vojne baze na Kubi i u Vijetnamu. Zbog otvorenog mešanja Amerikanaca u unutrašnje stvari zemalja istorijskih prijatelja Rusije, nije isključeno da se ruska vojska vrati u Latinsku Ameriku, naravno ako se sa time složi rukovodstvo u Havani, izjavio je penzionisani general-pukovnik Vladimir Bondarjev, predsednik Komiteta za odbranu Saveta Federacije, donedavno komandant ruskih vazdušno-kosmičkih snaga.

Ruska avijacija (Foto: Jutjub)

Povratak Rusa na Kubu bio bi ujedno i odgovor Moskve Amerikancima za dovođenje jedinica u zemlje koje se graniče sa Rusijom. Za ponovno otvaranje baze na Kubi izjašnjava se i potpredsednik spomenutog komiteta Franc Klincevič.
- Moramo uložiti sve napore da se dogovorimo sa rukovodstvom Kube da otvorimo vojno-morsku i vazdušnu bazu na Kubi. Bio bi to odgovor Vašingtonu i NATO na njihovo približavanje ruskim granicama - kaže Klincevič.
U aprilu 2016. poslanici Dume iz redova komunista, Valerij Raškin i Sergej Obuhov, obratili su se predsedniku Putinu, ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu i ministru odbrane Sergeju Šojguu sa predlogom da se obnovi rad centra u Lurdesu nedaleko od Havane, kao i da se na Kubi razmeste ruske rakete. Razlog je bilo to što Amerikanci dovoze svoje rakete u istočnoevropske zemlje. Odgovorio je zamenik ministra odbrane Nikolaj Pankov, koji je rekao da to ministarstvo razmatra mogućnost povratka u baze koje je nekada u inostranstvu koristio SSSR.
U sovjetsko vreme na Kubu je bila prebačena motorizovana brigada koja se povukla sa ostrva 1991. Sovjeti su u blizini Havane u gradu Lurdesu imali radioelektronski centar koji je radio do 2001. Tadašnji načelnik Generalštaba Anatolij Kvašnjin ubedio je predsednika Putina da baza na Kubi više nije potrebna. Kvašnjin je govorio da Moskva godišnje plaća oko 200 miliona dolara Kubi i da se za taj novac može kupiti 20 obaveštajnih i informacionih satelita i oko sto savremenih radara. Bilo je to vreme besparice u Rusiji, pa Kvašnjinu i drugim generalima nije bilo teško da nagovore Putina koji je javno rekao da je "održavanje objekta na Kubi suviše skupo".
Kasnije je Putin iskupio ne samo svoj greh nego i svojih prethodnika Jeljcina i Gorbačova, koji su ostavili na cedilu Kubu, pa je Havani oprostio veliki dug. Hoće li se Rusi vratiti na Kubu pre svega zavisi od rukovodstva u Havani, a zatim od odluke predsednika Putina. 
Administracija američkog predsednika Donalda Trampa je objavila nova putnička i trgovinska ograničenja Kubi, pa će Amerikanci koji žele da posete ostrvo morati da idu u organizovanim turama američkih agencija. Stejt department je takođe objavio liste hotela, radnji i drugih poslovnih objekata za koje tvrdi da su povezani sa kubanskom vojskom, a Amerikancima je zabranjeno da sa njima posluju. Ko čini avganistansku diviziju koja se bori na strani Asada u Siriji pročitajte  OVDE. Ko sprema konačno rešenje za Srbe i Ruse saznajte OVDE. Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ruski novinar ranjen u Siriji.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA