Najnovije

ILI TO ILI TUŽBA: Logoraši BiH očekuju od Hrvatske, Srbije i BiH formiranje fonda za odštetu!

Udruženja iz Bosne i Hecegovine koje okupljaju bošnjačke žrtve rata smatraju pravednim i potrebnim da oni koji su u ratnim sukobima stradali dobiju odštetu iz fonda koji bi formirale Hrvatska, BiH i Srbija, izjavio je u Sarajevu predsednik udruženja logoraša BiH Jasmin Mešković.

Rušenje starog mosta u Mostaru (Foto: Jutjub)

- Ne bismo želeli nikome da nanesemo štetu. Ni hrvatskoj vladi ni politici niti građanima Hrvatske niti žrtvama. Samo smo stava od kojega nećemo odustati. Reparacija žrtvama mora se provesti", kazao je Mešković Hini.
"Najbezbolnijim" rešenjem za sve smatra formiranje odštetnog fonda na temelju dogovora između država, konkretno između Hrvatske i BiH s obzirom da presuda Haškog suda Prliću i ostalima utvrđuje odgovornost Hrvatske za zbivanja 1993., no ni Srbija ne bi smela izbeći svoj deo odgovornosti za obeštećenje žrtava.
"Ja i ljudi oko mene smatramo da je to fond za reparaciju i to je ruka pomirenja. Ukoliko kažu da to ne žele ili neće onda će advokati preuzeti stvar u svoje ruke a mi se iz toga povlačimo", dodao je.
Udruženje logoraša BiH najavilo je inicijativu za organizovanje regionalne konferencije na kojoj bi Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska dogovorile uspostavu zajedničkog odštetnog fonda.
Podseća da se nešto slično zapravo već zbiva jer Hrvatska iz svog budžeta pomaže deo žrtava u BiH hrvatske nacionalnosti u skladu sa ustavnim i zakonskim obvezama.
"Iz tog novog regionalnog zajedničkog fonda odštetu bi žrtve dobijale bez obzira na nacionalnost i to je prva i najbolja opcija", kaže Mešković.
Ne bude li podrške takvoj inicijativi, pribeglo bi se pojedinačnim ili kolektivnim tužbama, a Mešković kaže da će odluka o tome u kojemu pravcu ići verovatno biti donesena do kraja ove sedmice.
Potvrdio je da se predstavnici Udruženja konsultuju sa advokatima u BiH i Hrvatskoj o opcijama koje im stoje na raspolaganju u svetlu presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju protiv šestorice nekadašnjih političkih i vojnih lidera Herceg-Bosne, no zasada nikakve odluke nisu donesene niti se to može učiniti sve dok ne postane dostupan u prevodu celoviti tekst presude.
Pročitajte OVDE šokantnu ispovest Nikole Šainovića, bivšeg haškog optuženika.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte kako je izgledalo rušenje starog mosta u Mostaru.

Bonus video

General Praljak: Stari most nije simbol ničega.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA