Najnovije

ŠTA ZNAČI "NE" VAŠINGTONU: Iračani tvrde da SAD nikada neće imati stalnu vojnu bazu, ali je Amerikanci ipak grade!

Ministar spoljnih poslova Iraka Ibrahim al DŽafari odbacio je bilo kakvu mogućnost osnivanja stalne vojne baze Sjedinjenih Država u njegovoj zemlji.

Američka baza (Foto: AMN)

- "Međiunarodna koalicija" neće imati stalne vojne baze u Iraku nakon poraza Islamske države (ID). Vojna intervencija "Međunarodne koalicije" u Iraku imala je za cilj podršku iračkim vlastima u ratu protiv Islamske države i to pod uslovom da time ne remeti suverenitet zemlje, rekao je DŽafari za Al Vatan. On je, ipak, dodao i da će koalicija ostati u Iraku sve dok ne budu zatrti svi ostaci ID-a koji su ukorenjeni u Iraku.
DŽafari je ovakvu izjavu dao povodom navoda koji su se pojavili u iračkim medijima, da su Amerikanci, nakon poraza ID-a u Iraku, započeli izgradnju najveće do sada vojne baze u toj zemlji, u pokrajini Nineveh, kako bi pokušali da ostvare kontrolu nad iračko-sirijskom granicom. Irački mediji takođe navode i da pristižu izveštaji o izgradnji još nekoliko novih američkih vojnih baza zapadno od mosula, koje bi činile mrežu za kontrolu granice i da Pentagon nema nameru da napusti njihovu zemlju, nakon što je ID već poražen. Ruski izveštaj o tome kako Aerikanci obučavaju teroriste raspalog ID-a za nove borbe u izbegličkom kampu u Siriji, pročitajte OVDE.
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Amerikanci u Iraku 1991:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA