Najnovije

VUČIĆ OD DANAS U ZVANIČNOJ POSETI MOSKVI: Putin nam šalje S-300

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas počinje zvaničnu posetu Moskvi, tokom koje će se sastati i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Pored brojnih tema - od ekonomskih do političkih, na dnevnom redu će se naći i nastavak vojne saradnje.

Vučić sa Putinom (Foto: kremlin.ru)

- Veliki i važan sastanak imam sa Putinom 19. decembra i nadam se da će biti dobrih vesti za Srbiju - istakao je Vučić uoči odlaska u Moskvu.

Potvrda o isporuci

Vojni analitičar Miroslav Lazanski uveren je da će u centru pažnje biti pitanje nabavke raketnog sistema S-300.
- Predsednik Vučić će sasvim sigurno pokrenuti pitanje ruske dozvole da nam Belorusija isporuči šest migova i sistem S-300 jer Rusija ima na to pravo kao njihov proizvođač kada se trguje sa nekom trećom zemljom. Od Rusa nabavljamo sisteme "Pancir", BUK i BUK M2.
Važno je da se pokrene pitanje kada će nam stići tenkovi T-72 sa najnovijim oklopom i modernizovani oklopni izviđački automobili BRDM 2. Potrebno je da sva ta vojna vozila dođu što je moguće pre - rekao je Lazanski.
Potpukovnik KOS u penziji LJuban Karan kaže da ćemo od Rusa dobiti potvrdu o isporuci već naručenog respektabilnog PVO sistema, u koji spada lovačka avijacija, tenkovi i modifikovana borbena vozila, koji će biti moćno oružje na frontu.
- Kako se ratna dejstva najviše odvijaju u vazduhu, očekujem da se potvrdi dolazak najmodernijeg moćnog sistema S-300, čijom ćemo nabavkom obezbediti to da nas NATO avijacija dugoročno zaobilazi. Ranije dogovoreni PVO sistemi BUK i "Pancir" štitiće nam važne strateške ciljeve na zemlji - ističe Karan.
Velika očekivanja ima i Ekatarina Pomorceva, ruski politikolog, koja najavljuje nastavak diplomatske, političke i još intenzivnije vojne pomoći.
- Ne bih smatrala nerealnim očekivanja da se pomoć poboljša, uključujući ozbiljnije odbrambene sisteme, pa na kraju krajeva i raketni sistem S-300 - izjavila je nedavno Pomorceva.

Nove investicije

Kada su u pitanju ostale teme, šef diplomatije Ivica Dačić, koji će biti u srpskoj delegaciji koja putuje u Moskvu, najavio je nove projekte.
- Očekujem potpisivanje nekih novih sporazuma i nove ekonomske projekte i investicije - rekao je Dačić, dodajući da Srbiju i Rusiju povezuju zajednički interesi ne samo u sadašnjosti već i u budućnosti.
Karijerni diplomata Zoran Milivojević očekuje da susret Vučića sa Putinom potvrdi odlične političke odnose u nekoliko ključnih segmenata.
- Potvrdiće se strateško partnerstvo. Važan će biti razgovor o razvoju situacije u regionu, nadmetanju velikih sila i koliko se to reflektuje na našu poziciju - ocenjuje Milivojević.

Za slavu sa Putinom

Vučić i Putin srešće se na Svetog Nikolu, drugog dana predsednikove posete Rusiji. Nikoljdan je inače slava srpskog predsednika.

Plan posete

Prvi dan
-obilazak Naučnotehnološkog parka
-dodela ordena koji je bivši predsednik Tomislav Nikolić posthumno dodelio nekadašnjem ambasadoru Rusije u UN Vitaliju Čurkinu, velikom prijatelju Srbije.
Drugi dan
-sastanak sa Putinom
-potpisivanje novih sporazuma
-dogovor o novim ekonomskim projektima i investicijama.
Ministar Đorđević imao saobraćajnu nesreću. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: republika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vučić i Putin - o prijateljstvu i podršci
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA