Najnovije

MONTGOMERI: Zaboravite priču o dve stolice! Priština sluša samo Vašington!

Bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri smatra da je uloga SAD u Briselskom dijalogu, direktna ili "iza scene" od vitalnog značaja, jer je to jedini način da se izvrši pritisak na kosovske Albance, dok Beograd, kako ističe, ima snažnu vladu, sposobnu da postupa mudro, na koju nije potrebno vrišiti pritisak.

Vilijam Montgomeri (Foto: Jutjub)

- Kosovski Albanci će učiniti usutpke jedino ako je apsolutno jasno da SAD insistiraju na tome, i ako ne popuštaju u tome. EU to ne može da postigne. Tako da je uloga SAD od vitalnog značaja, bilo da su uključene direktno ili iza pozornice - rekao je Montgomeri povodom vesti o spremnosti Rusije da se uključi u Briselski dijalog ukoliko to učine SAD na zahtev Prištine.
Po mišljenju bivšeg američkog ambasadora, Srbija je potpuno drugačiji slučaj, jer ima jaku vladu, koja je u stanju da deluje kada je to potrebno.
- Ja smatram da su SAD jedini način da se izvrši pritisak na kosovske Albance. Na Srbiju nije potrebno da bilo ko vrši pritisak, jer je njena vlada pokazala da je sposobna da postupa mudro i pragmatično. To nije slučaj sa kosovskim Albancima - rekao je Montgomeri.
Komentarišući navode da Srbija pokušava da sedi na dve stolice, ali i činjenicu da pored dobrih odnosa sa Rusijom i SAD, Beograd razvija i odnose sa Kinom, koja je sve prisutnija u Srbiji kao investitor, Montgomeri kaže da Srbija treba da razvija dobre odnose sa svima.
- Zaboravite te dve stolice - poručuje Montgomeri.
Kako kaže, "u ovom vremenu, zemlji koja želi da prosperira, potrebni su dobri ili odlični odnosi sa Kinom i Indijom".
- Sa EU, Rusijom, SAD, susednim zemljama i bliskoistočnim zemljama. Fokusirati se na samo dve zemlje je glupo - zaključio je on.
Pročitajte OVDE koliko će koštati termoelektrana na Kosovu koju će graditi Amerikanci?
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Da li je priča o svemoćnim stranim ambasadorima u Beogradu mit ili istina i kako bivši ambasador u ove dve zemlje gleda na aktuelne tenzije između Srbije i Hrvatske?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA