Najnovije

BLOKIRAĆEMO VAM AKCIJE: A evo šta je Viktor Orban još poručio Briselu!

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da njegova zemlja smatra da je snažna Poljska ključan deo centralnoevropske grupe unutar Evropske unije i da će blokirati svaku akciju kojom bi se suspendovalo poljsko pravo glasanja u Uniji.

Viktor Orban (Foto: Ria)

Orban je rekao da je Poljska, koja se našla na udaru kritika Brisela zbog reforme pravosudnog sistema, nepravedno kritikovana.
Mađarska, kako je poručio, neće podržati pokretanje Člana 7 Lisabonskog sporazuma.
- Moramo jasno staviti do znanja EU da je besmisleno čak i pokreti proceduru protiv Poljske jer nema šanse da se to sprovede jer će Mađarska biti tamo i formirati nepremostivu barikadu - istakao je Orban, prenela je agencija Rojters.
Evropska komisija aktivirala je pre dva dana Član 7 Lisabonskog sporazuma i time pokrenula proceduru protiv Poljske zbog, kako navode, sporne reforme pravosudnog sistema te zemlje, a ta mera mogla bi da dovede do sankcija bez presedana, pri čemu Brisel nastoji da zadrži tu svoju članicu na demokratskom putu.
Ponekad nazivan "nuklearnom opcijom", Član 7 nikada do sada nije bio pokrenut ni protiv jedne zemlje članice EU, a predstavlja znak ozbiljne zabrinutosti zbog novih poljskih zakona na polju pravosuđa, navodi AP.
Odluka o aktiviranju Člana 7, koja je usledila kao reakcija na više zakona koje je desničarska partija Pravo i pravda donela tokom dve godine na vlasti, a čime je stekla veću kontrolu nad pravosudnim sistemom, mogao bi da Poljsku liši glasačkih prava u tom bloku.
Ipak, taj korak se smatra malo verovatnim, jer iziskuje da zemlje članice EU jednoglasno odluče, a mađarska vlada je i ranije najavila da će blokirati takav potez.
Evropska komisija je saopštila da je Savetu EU predložila usvajanje odluke u skladu sa Članom 7 Sporazuma o EU, nakon što je zaključila da postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja vladavine prava u Poljskoj, "uprkos naporima tokom dve godine da se ostvari konstruktivan dijalog".
Kako je Komisija objasnila, Član 7 treba da obezbedi da sve države članice EU poštuju zajedničke vrednosti EU, uključujući vladavinu prava, a deluje kroz dva mehanizma - preventivno, u slučaju jasnog rizika od ozbiljnog kršenja, i kazneno, u slučaju postojanja ozbiljnog i dugotrajnog kršenja.
Evropska komisija sada mora da podnese zahtev državama članicama EU da proglase "jasan rizik od ozbiljnog kršenja vladavine prava" u Poljskoj, što je zapravo upozorenje odnosno preventivna mera, koja će iziskivati odobrenje 22 zemlje članice EU.
Poljska je trenutno viđena kao sila za dezintegraciju EU, rekao je u sredu predsednik Evropskog saveta Donald Tusk komentarišući odluku EK da pokrene Član 7 Lisabonskog sporazuma, ali je dodao da ne veruje da će Poljskoj u skorijoj budućnosti biti uvedene sankcije.
Pročitajte OVDE kakav to kec u rukavu ima Poljska?
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Mađarska pomaže BiH na putu ka EU i NATO.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA