Najnovije

EPISKOP BAČKI IRINEJ PORUČIO VLASTIMA: Srbi neće pogaziti Kosovski zavet

NJegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej poručio je da će državno rukovodstvo Srbije po pitanju Kosmeta morati da ozbiljno uzme u obzir većinski stav srpskog naroda.

Episkop bački Irinej (Foto: Jutjub)

Vladika Irinej izjavio je da lično ne veruje da srpski narod može da pogazi samo svoje biće, svoj identitet i njegov izvor formiran na Kosovu i Metohiji koji je normiran kao Kosovski zavet.  On je rekao za "Večernje novosti" da će pravda o stradanju srpskog naroda na Kosmetu ostati zakopana "sve dok sila otima zemlju i gradove i dok međunarodna zajednica istrajava na rešenjima koja su se već pokazala kao bumerang".  Vladika Irinej naveo je da će se Bliski Istok, Katalonija...tek pokazati kao bumerang i dodao da istina o Kosmetu, međutim, nije zakopana niti može biti zakopana.  "U okrilju naše crkve ta istina je uvek gromko svedočena, počevši od izveštaja nekadašnjeg episkopa raško-prizrenskog, potonjeg patrijarha Pavla, preko mnogih drugih. Naši najbolji naučnici, književnici, pesnici, novinari, stvaraoci, svi se, svako na svoj način i po svome daru, izjašnjava o Kosmetu", kaže episkop Irinej i dodaje da ne može da prećuti ni mnoge ruske i stvaraoce na Zapadu koji se bave temom Kosmeta.  Komentarišući odluku Bugarske pravoslavne crkve da "pod svoje okrilje" primi nepriznatu Makedonsku pravoslavnu crkvu, episkop Irinej je rekao da treba napomenuti da je sadržaj te odluke poznat iz medija i komentara, ali da ta odluka zvanično još nije dostavljena ni Vaseljenskoj patrijaršiji ni SPC ni ostalim sestrinskim pravoslavnim crkvama.  "Pri tome, moram da dam jednu ispravku: u toj odluci se ne kaže da bugarska crkva `prima pod svoje okrilje` spomenutu crkvu u raskolu, nego da je voljna da pokuša da za njen izlazak iz statusa nekanoničnosti posreduje, na molbu kod drugih pravoslavnih crkava", pojasnio je on.  Prema njegovim rečima, bugarska crkva je, ipak, svesna činjenice da se ne sme ogrešiti o svepravoslavni konsenzus niti o svoj poluvekovni pravoslavni kurs, a pogotovo ne sme u službi jednog raskola da sama sebe dovede u opasnost da ponovo i sama dospe u raskol i sa majkom crkvom u Carigradu i sa drugim pravoslavnim crkvama, jer je i sama sedamdeset godina bila u raskolu.  U osvrtu na rad Mešovite komisije SPC i Hrvatske o tumačenju uloge kardinala Alojzija Stepinca u Drugom svetskom ratu i njegovoj eventualnoj kanonizaciji, episkop Bački je naglasio da su stanovišta i dalje ostala neusaglašena.  "Kao što je poznato svaka strana - naša srpska, pravoslavna i ona druga hrvatska, rimokatolička ostala je tokom i posle dijaloga na svojim pozicijama. Činjenica da se hrvatski političari toliko upliću u to pitanje i da se upinju da u Vatikanu `lobiraju` za kononizaciju Stepinca dovoljno govori o prirodi i nameni čitavog `projekta Stepinac`", smatra on.  Episkop Bački je naglasio da zaista ne može da zna kakav će biti ishod priče o Stepincu. 
"Današnji papa drugačije shvata istoriju nago kaptolska sredina u Zagrebu ili pak biskupska većina u Hrvatskoj. Uostalom, i u Hrvatskoj se čuju trezveni i opominjujući glasovi. Videćemo", rekao je vladika Irinej. Koliko procenata teritorije Kosmeta stvarno pripada Srbima, pogledajte OVDE. Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Episkop Irinej: Odricanje od Kosova i Metohije bio bi kraj srpstva
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA