Najnovije

NEUNIŠTIV: Dinkić zgrće milione od estrade! A da li plaća porez na zaradu?

Bivši ministar finansija Mlađan Dinkić danas zarađuje milione od svoje muzike! Uprkos uvreženom mišljenju da se od politike u Srbiji veoma udobno živi, Dinkić je pokazao da i izvan te sfere ume da od dinara napravi dva, tri...

Zoran Kiki Lesendrić, vođa "Pilota" i Mlađan Dinkić (Foto: Tviter/Printskrin)

Jedna pesma bivšeg guvernera i ministra u nekoliko vlada na estradi dostiže neverovatnih 10.000 evra.
- Dinkić je sad već postao popularan autor u estradnim krugovima i nema problem da proda svoje pesme. Neki pevači su se hvalili da su za neke njegove hitove platili i 10.000 evra. Neke koštaju 8.000, a neke 7.000, sve zavisi kako se dogovore - priča izvor.
On podseća da je Dinkić pisao pesme za Dragana Kojića Kebu, Tijanu Dapčević, DŽenana Lončarevića, Aleksandru Prijović, Kikija Lesendrića, Radu Manojlović, dok je Ana Bekuta najavila da će uskoro snimiti njegove pesme. Šlag na torti estradne karijere ovog bivšeg ministra biće rad na novom albumu folk zvezde Svetlane Cece Ražnatović. NJihova saradnja je, prema nezvaničnim informacijama, upravo ugovorena.
Estrada se početkom 2015. godine našla na udaru poreskih inspektora i tada su izjave poreznicima davali brojni pevači, počev od Cece i Zorice Brunclik pa sve do Mileta Kitića i Zlate Petrović. Prema procenama, estrada godišnje ošteti budžet za oko 18 miliona evra. Međutim, pojedini pevači su u Poreskoj upravi krivicu svalili na tekstopisce.
- U Poreskoj upravi su me pitali kome dajem pare za album, a to znači da su sledeći na udaru tekstopisci. Potvrdila sam da tekstopiscima dajem novac na ruke. Pa neću valjda na noge - kazala je tada medijima pevačica Goga Sekulić.
Koliko je Dinkić prodao pesama našoj estradi novinari nisu uspeli da saznaju, jer  nije odgovarao na pitanja. Ostalo je tajna i koliko je novca zaradio od pesama i koliko je ubacio u državnu kasu na ime poreza.
Ono što tekstopiscu ostaje je, kako objašnjava Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku, to da na kraju godine plati porez na prihod. On ocenjuje i da je poreski sistem u ovoj sferi, u kojoj se vrti ogroman novac, pun manjkavosti.
- To je velika rupa u celom sistemu. Estradno tržište i ta branša ne prate se adekvatno i poreska politika je puna anomalija - smatra Rajić.
Ekonomista Aleksandar Stevanović objašnjava da tekstopisci prodaju svoju robu ili preko autorskog ugovora ili preko svog preduzeća. On kaže i da kompozitori i tekstopisci nemaju ekonomski motiv da sakriju transakciju za svoje pesme, jer bi se morali odreći i izvođačkih tantijema.
- Dakle, mogu da sakriju, ali bi bilo glupo jer „muzički dinar“ kaplje non-stop, bez obzira na protok vremena. Dinkić je očigledno sposoban. Onome ko može da proda pesmu za 10.000 evra mogu samo da skinem kapu. A porez plaća onaj ko Dinkiću plaća honorar, a ne Dinkić - napominje Stevanović.

Popularan

Mlađan Dinkić je od 23. juna 2005. član Sokoja, organizacije koja autorima isplaćuje naknade za emitovanje njihovih pesama u medijima, i iz godine u godinu mu rastu honorari. Sokoj već godinama od javnosti krije koliko isplaćuje pojedinim muzičarima, ali se nezvanično moglo čuti da je za prethodnu godinu Dinkić zgrnuo čak 450.000 dinara, dok mu je pre toga isplaćivano 350.000, pa 328.000...
Pročitajte OVDE ko ima najveće plate u Srbiji.
Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Bivši ministar Mlađan Dinkić saslušan je u januaru u svojstvu građanina u SBPOK o različitim slučajevima, među kojima je i Mobtel.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA