Najnovije

Optužnica protiv bivšeg člana HVO zbog zločina nad Srbima

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv bivšeg pripadnika Hrvatskog veća odbrane (HVO) Alminka Islamovića koji se tereti za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti na području Bosanskog Broda.

Sud BiH (Foto: Jutjub)

Iz bosanskohercegovačkog državnog tužilaštva su naveli da je Islamović (57) koji je rođen u Slavonskom Brodu državljanin Hrvatske i BiH, a optužen je da je od marta do oktobra 1992. kao zapovednik vojne policije 101. brigade HVO lično ili sa drugim pripadnicima HVO kršio međunarodno humanitarno pravo, odnosno odredbe Ženevske konvencije.
Prema navodima optužnice, Islamović je učestvovao u protivzakonitom zatvaranju srpskih civila, njihovom ubijanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, pljačkanju i paljenju imovine srpskog stanovništva, kao i paljenju i uništavanju kulturnih, istorijskih i religijskih spomenika na području opštine Bosanski Brod.
U optužnici stoji da su žrtve zločina što su ih počinili Islamović i ostali pripadnici HVO zlostavljane i premlaćivane u podrumu policijske stanice u Bosanskom Brodu koje su korištene kao zarobljenički objekti u kojima su nezakonito bili zatočeni srpski civili.
Tamo je ubijeno ili je od posledica premlaćivanja umrlo više zatvorenika, a nekima od njih se gubi svaki trag i njihova tela ni do danas nisu pronađena, Islamović je optužen i da je od zatvorenika iznuđivao novac kako ih ne bi ubio.
Pročitajte OVDE ko je Aleksandru VUčiću posle zaoštravanja sa Hrvatskom rekao da "spusti loptu"?
Izvor: Hina

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sud BiH oslobodio pripadnike tzv. Armije BiH, jer su srpske civile ubili greškom?!
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA