Najnovije

MATIS ISPITUJE, VULIN SE NE BRINE: Šta Moskva radi u regionu zapadnog Balkana?

Ruske veze u Srbiji ponovu su se našle pod američkom lupom. Američki Kongres zatražio je od Pentagona da mu dostavi detaljan izveštaj o svim aspektima vojne saradnje Ruske federacije i zemalja zapadnog Balkana. U Atlantskom savetu kažu da u tome nema ničeg čudnog i da je to logičan korak vašingtonske administracije.

Aleksandar Vulin (Foto: Jutjub)

Zadatak da da odgovor na to pitanje dobio je Pentagon, koji bi trebalo da sastavi "detaljan spisak ruskog oružja i vojne opreme i tehnologije u vrednosti većoj od milion dolara" koji je kupila ili dobila ne samo Srbija, već svaka od zemalja zapadnog Balkana od 2012. do danas.
I ne samo to, već i detaljnu analizu odnosa koju svaka država ima sa Rusijom, od zajedničkih vojnih vežbi s ruskom vojskom, do obaveštajne saradnje. Za Srbiju to nije nikakav problem.
"Mi to radimo transparentno, nijedna aktivnost nije sakrivena. Nastavićemo sa svim aktivnostima, mi smo vojno-neutralna zemlja. Radićemo sve što rešimo da bi naša vojska bila razvijenija, da bi bila jača i naravno da bi se određeni interesi Republike Srbije ostvarili. Niko nema pravo da nam kaže u kom pravcu ćemo se razvijati, s kim ćemo sarađivati ili nećemo, mi smo otvoreni i za Istok i za Zapad, naveo je ministar odbrane Aleksandar Vulin.
I dok je Vašington zabrinut zbog širenja ruskog uticaja u regionu, Vulin objašnjava da Srbiju to ne brine: "Mi smo vojno neutralni i očekujemo od svih da poštuju našu vojnu neutralnost. A pošto smo vojno neutralni, ne može biti nikakvog zla u tome što sarađujemo i sa Ruskom Federacijom i sa SAD".
U Atlantskom savetu kažu da nema razloga za teorije zavere, koje su se pojavljivale po domaćim tabloidima. Objašnjavaju da se radi o redovnim izveštajima, kakvi se prave i za druge oblasti, od zdravstva do infrastrukture.
"U pitanju je adekvatno sprovođenje spoljne politike SAD pre svega, ali i NATO i tu nema nikakve fame", kaže Vlade Radulović iz Atlantskog saveta.
Ipak, interesovanje postoji i nije malo, kaže Radulović i dodaje da je zapadni Balkan u fokusu američkog Kongresa, zbog evidentnog uticaja Ruske Federacije na region, ali i činjenice da je okružen članicama NATO.
"Već od 2012. je jasan evidentan, aktivan upliv ruske meke moći, s jedne strane, direktan politički upliv na političku i društvenu scenu Republike Srbije preko raznih udruženja, grupa građana i političkih partija, a i promena vlasti u Srbiji, te se ta godina negde uzima kao presek o Srbiji. A situacija na zapadnom Balkanu je ista, svi delimo političku i drugu sudbinu te ne čudi zašto je ta godina uzeta kao presek", navodi Radulović.
Zadatak da izradi izveštaj, prema nezvaničnim inforamcijama, dobio je američki ministar odbrane DŽejms Matis.
Pročitajte OVDE uz čiju to pomoć SRbija postaje vojno najjača sila na Balkanu?
Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Rusija pravi nove granice na Balkanu.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA